Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zátah plzeňských kriminalistů na drogové dealery: Zadrželi 2,5 kg kokainu za desítky milionů!

Autor: ČTK - 
12. října 2016
20:27

Plzeňským kriminalistům se podařil husarský kousek. V pondělí zadrželi kurýra, který převážel z Nizozemska do Čech 2,2 kilogramu velmi čistého kokainu. Při následných 25 domovních prohlídkách v Plzni, Praze a na severním Plzeňsku našli dalšího víc než čtvrt kilogramu kokainu a v Plzni, Zbůchu a Líních také objevili pět vnitřních pěstíren marihuany s 1300 rostlinami a zadrželi osm lidí ve věku od 27 do 59 let. Nalezené drogy či vybavení pěstíren mají hodnotu v řádu desítek milionů korun.

Činnost zadržených byla podle policie navázána na takzvaný growshop, což jsou obchody, v nichž se například dají koupit pomůcky pro pěstování marihuany. Hodnota zadrženého kokainu se pohybuje kolem deseti milionů korun a cena zajištěného materiálu a komponentů pro pěstírny je v desítkách milionů korun, řekl novinářům Luděk Fiala z krajské kriminálky.

Komisař Emanuel Belbl z krajské policie odhadl, že ze zadrženého zhruba 2,5 kilogramu vysoce kvalitního kokainu by se dalo naředěním získat teoreticky až osm kilogramů drogy. Prodejní cena se pohybuje v průměru kolem 3600 korun za gram, ale s naředěním samozřejmě klesá.

Dvě prohlídky podle Fialy stále ještě pokračují, zadržený materiál pro pěstírny naplní asi deset kamionů. Podle náměstka krajského policejního ředitele Rudolfa Císaře se tak kriminalistům podařil největší drogový zásah v kraji za poslední tři roky.

Šest ze zadržených lidí policie obvinila a za drogové delikty jim hrozí osm až 12 let vězení. Soud má dnes rozhodovat o návrhu na vazbu pro tři zadržené, doplnil Belbl.

Kriminalisté odhadují, že jen za dobu, kdy gang sledovali a pokoušeli se obstarat dostatek důkazů, které obstojí před soudem, mohli podezřelí přivézt do Česka kolem deseti kilogramů kokainu. Někteří ze zadržených už měli drogovou kriminální minulost a počínali si velmi sofistikovaně a opatrně, řekl Císař. Proto také trvalo více než rok, než detektivové získali důkazy.

Až nyní se jim podařilo vysledovat a dokumentovat celou cestu od objednání drogy v Nizozemsku po převzetí kurýrem a převezení do Čech. Část kokainu končila v Praze a část v Plzni. „Pracovali opravdu hodně konspirativně, za ten rok a půl se nám nepodařilo zadokumentovat celý průběh od začátku do konce,“ řekl Fiala.

Policisté sledovali v regionu již delší dobu growshopy, které se věnují prodeji semen konopí a komponentů na jeho pěstování. Před časem byla na tyto obchody zaměřená celostátní policejní akce, tehdy ale ještě ze sítě policie unikly. Nyní kriminalisté zjistili, že zákazníkům kromě semen a komponentů také nelegálně prodávají předpěstované sazenice konopí – takzvané klony.

„Poté, co jejich odběratelé vypěstovali rostliny do fáze sklizně, vykupovali od nich zpět sušinu marihuany a dále ji prodávali,“ uvedla policejní mluvčí Martina Korandová. Zároveň policisté odhalili, že majitel growshopu jezdí do Nizozemska, kde si objednává kokain, který pak někdo jiný přiveze do Čech.

Na akci s krycím názvem Avarus se podílelo 180 policistů krajského ředitelství, včetně zásahové jednotky, a Národní protidrogová centrála.

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání