Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Špatně jsem viděl! Janoušek dodal tři nové posudky. S obnovou procesu ale nepochodil

Autor: ČTK ljš - 
11. října 2016
12:07

Lobbista Roman Janoušek se snažil dosáhnout obnovy procesu díky třem novým znaleckým posudkům. Měly dokázat, že měl snížené rozpoznávací schopnosti a špatně viděl. U soudu ale se svou žádostí neuspěl.

Lékaři v posudcích konstatovali, že Janoušek byl v době nehody před čtyřmi roky závislý na omamných látkách, měl snížené rozpoznávací schopnosti a periferní vidění. Jeho návrh na obnovu řízení začal v úterý projednávat pražský městský soud. Janoušek se ze soudního jednání omluvil. Za sražení ženy byl pravomocně potrestán 4,5 roky vězení. Nyní má přerušený výkon trestu kvůli zdravotním komplikacím.

Soud mohl trestní řízení povolit, pokud by vyšly najevo nové skutečnosti či důkazy, na jejichž základě by soud mohl rozhodnout jinak. To se však nestalo a soud Janouškův návrh zamítl.

Předseda trestního senátu Tomáš Kubovec při zahájení jednání uvedl, že návrh na obnovu řízení je obsáhlý. Za nové důkazy, které by mohly zvrátit rozsudek, Janouškův advokát považoval znalecké posudky z oboru psychiatrie, neurochirurgie a očního lékařství. Po začátku jednání byla ze soudní síně vyloučena veřejnost, která si nevyslechne psychiatrický posudek a lékařské zprávy dokumentující Janouškův zdravotní stav. Obhajoba to zdůvodnila tím, že se v dokumentech budou probírat okolnosti, které podléhají lékařskému tajemství. Soud návrhu vyhověl.

Janoušek si dlouhodobě stěžuje na zdravotní komplikace po operacích hlavy. Brněnský krajský soud mu ze zdravotních důvodů letos v červnu přerušil trest odnětí svobody na půl roku. Lobbista se v únoru podrobil další operaci a od března měl kvůli tomu přerušen trest na dva měsíce. 

Opilý lobbista naboural v březnu 2012 v pražské Michli do vozu vietnamské řidičky a od nehody ujel. Když zastavil na červenou, žena jej dohonila, stoupla si před jeho vůz a chtěla s ním situaci řešit. Janoušek proti ní nejdřív dvakrát popojel, poté se na zelenou rozjel, řidičku porazil a ujel. Způsobil jí otok mozku a zlomeniny žeber i kotníku. Po nehodě strávila zhruba měsíc a půl v nemocnici. Kdyby jí lékaři neposkytli včasnou pomoc, mohla i zemřít. Lobbista jí později zaplatil odškodné 900.000 korun.

Pražský městský soud Janouškovi původně uložil za těžké ublížení na zdraví a ohrožení pod vlivem návykové látky tříletý trest, který odvolací senát o rok a půl zpřísnil. Lobbista navíc nesmí dalších sedm let usednout za volant.

Žalobci požadovali, aby byl Janoušek uznán vinným z pokusu o vraždu. Nejvyšší státní zástupce proto podal dovolání k Nejvyššímu soudu. Dovolal se i lobbistův advokát, soud však loni obě dovolání odmítl jako „zjevně neopodstatněná“. Janoušek ve snaze zvrátit pravomocný rozsudek neuspěl ani se stížností u Ústavního soudu.

joudajoudovy ( 11. října 2016 16:25 )

cim vetsi namyslenec a pan nedotknutelny, tim vetsi pos-ra-nek, kdyz ma nest nasledky.

krtek. ( 11. října 2016 15:57 )

vzal jste mi to primo z huby

nemok ( 11. října 2016 15:51 )

je vidět ze se nemeri vsem stejnym metrem kdyby obicejny clovek ridil pod drogama dostane palku jak prase ale janouskovi se to odpusti a smete se to pod koberec i kdyz se k tomu priznal tak kde je ta spravedlnost

ivan604 ( 11. října 2016 14:23 )

 Zfetovanej a ještě ožralej, to se vúbec nedivím, že špatně viděl

zednik ( 11. října 2016 13:52 )

Exelentní příklad toho, že kdo má prachy, známosti a vyzná se v kličkování, může beztrestně třeba i zabíjet. A to bylo na začátku všeho křiku - že mu to neprojde, padni komu padni.. Veselej, vysmátej,do nekonečna na svobodě. je to k blití. Ještě by mohl třeba i zažalovat dealera, že mu drogy prodával

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání