Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

V opilosti zabil Matěj autem chlapečka (†7): Do vězení půjde na 6 let

Autor: dce, ČTK - 
7. října 2016
13:26

Byl začátek léta, pro sedmiletého chlapce z Razic začalo léto. Jenže zrovna, když se u auta loučil s babičkou, přiřítil se opilý Matěj Šmrha ve svém voze. Babičku i malého chlapce jeho vůz po nehodě přimáčkl na druhé auto. Chlapec těžkým zraněním podlehl. Šmrha se k řízení v opilosti přiznal.

Tragická nehoda se stala 6. července v obci Razice. Podle soudu opilý Šmrha ve vysoké rychlosti, navíc opilý, nezvládl řízení, narazil do domu a poté jeho vůz odlétl na druhou stranu silnice, kde narazil do zaparkovaného auta. To přimáčklo na druhý zaparkovaný vůz sedmiletého chlapce a jeho babičku.

Dítě utrpělo závažná zranění, kterým po chvíli podlehlo, jeho babička skončila s těžkým zraněním v nemocnici. Středně těžké zranění utrpěl i další chlapec školního věku, bratr oběti. „Měl celý život před sebou. V důsledku vašeho neospravedlnitelného chování přišel o život,“ řekl ve zdůvodnění rozsudku předseda trestního senátu Stanislav Řehola. Zdůraznil i to, že obrovské štěstí měl teprve tříměsíční chlapec, který byl v zaparkovaném autě, do kterého Šmrha narazil, ve skořepinové autosedačce. Kojenci se nic nestalo.

Šmrhovi policisté po nehodě naměřili 2,22 promile alkoholu v dechu, krevní test prokázal po dvou hodinách hodnotu 1,8 promile. Podle znaleckého posudku se Šmrha vřítil do zatáčky v obci rychlostí 75 až 83 kilometrů v hodině, rychlost, ve které vrazilo do zaparkovaného auta, byla 55 až 59 kilometrů.

Šmrha vinu přiznal, před soudem se omluvil. „Jsem si vědom, jakou tragédii jsem způsobil, velmi mě to mrzí,“ řekl Šmrha. Mladík neřídil opilý poprvé. Už v roce 2012 ho teplický soud potrestal zákazem řízení na tři roky. Policie mu tehdy naměřila 2,3 promile. Řidičský průkaz si Šmrha vyzvednul jen necelé tři měsíce před tragédií.

Soud Šmrhu potrestal za usmrcení z nedbalosti, těžkou újmu na zdraví z nedbalosti a ohrožení pod vlivem návykové látky. Trest si má odpykat ve věznici s dozorem. Rodinu, která požadovala odškodnění přesahující v součtu zhruba pět milionů korun, soud odkázal na civilní řízení.

akublender ( 7. října 2016 19:10 )

6let za vraždu dítěte? To je možné jen v tomhle soc-ano-bordelistánu.

jetotak ( 7. října 2016 18:46 )

Skutečně směšný trest!!!

marlen52 ( 7. října 2016 17:32 )

za smrt dítěte je to dost málo

obrobr ( 7. října 2016 14:19 )

PROTOŽE BYL OPILÝ NAVRHOVAL BYCH TREST SMRTI , POPŘÍPADĚ DOŽIVOTÍ S KAŽDODENNÍ PRÁCI V URANOVÝCH DOLECH

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání