Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Čtěte pro Míšu: Školáci pomáhají chlapci postiženému svalovou dystrofií sehnat peníze na zdravotní pomůcky

Autor: dce - 
9. října 2016
17:16

Projekt Čtení pomáhá je unikátním pokusem, jak školákům umožnit zapojit se do charitativní pomoci potřebným. Za přečtené knihy získávají od projektu peníze, které mohou podle vlastního výběru darovat určité charitě. Jednou z nich je i pomoc pro Míšu, který trpí svalovou dystrofií.

Míša Hic oslaví za pár týdnů šesté narozeniny. Narodil se jako zdravé dítě, jenže začal chodit až ve 22 měsících. Při odběrech krve vzniklo podezření na svalovou atrofii typu Duchenne. Ta se v roce 2013 potvrdila. 

Toto onemocnění je vrozené a zatím neléčitelné. Projevuje se postupující ochablostí, začíná většinou u dolních končetin a pánevního svalstva. Dál postihuje horní končetiny, krk, dýchací svaly a nakonec srdeční svalstvo. Nejpozději do desátého roku života jsou děti upoutány na invalidní vozík.

V tuto chvíli Míša ještě stále zvládá chodit, nemůže ale běhat a skákat. Chůzi do schodů bez pomoci nezvládne. „Hlavním úsilím mých rodičů je a bude, abych neusedl na invalidní vozík, nepociťoval, že jsem vážně nemocný, a užíval si dětství na plný pecky jako každý zdravý chlapeček. Jsem živé dítko, které chvíli neposedí. Chodím do školky, miluju motorky, vláčky, hasiče a hlavně našeho pejska Jůlinku. Chci zvládnout ještě spoustu věcí a být aktivní, dokud mě nemoc neupoutá na invalidní vozík,“ napsali Míšovi rodiče jeho jménem na stránky charity.

Míša byl do projektu zařazen v půlce července, školáci už stačili vybrat 83 600 korun, z požadovaných 100 000. To je 1672 přečtených knih!

Pravidla pro čtenáře jsou jednoduchá – jsou rozděleni do tří kategorií – 1.–5. třída, 6.–9. třída a středoškoláci. Za každou přečtenou knihu ze seznamu a úspěšně splněný krátký testík z informací z příběhu získají 50 korun, které dle vlastního výběru věnují jedné z charit projektu.

ivanak ( 9. října 2016 19:50 )

Souhlasím,není to o tom,že by byl člověk rasista,ale tohle je neskutečná netečnost našich zákonodárců.Nepochopím,jak se může něco takového dít.Znala jsem rodinu s takto nemocným dítětem a je to velká a obětavá práce a k tomu ještě starost sehnat peníze na léčbu.Ostuda

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání