Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Polák dostal za vraždu v Novém Bydžově 11 let: Oběti dal do ruky nůž a místo činu uklidil

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: ČTK ljš - 
29. září 2016
17:19

Krajský soud v Hradci Králové dnes potrestal třicetiletého Poláka Sebastiana Krystiana Goliata za vraždu krajana v lednu v Novém Bydžově 11 lety vězení. Pozůstalým má uhradit 2,6 milionu korun. Soud Poláka také vyhostil z ČR na neurčito. Goliat se u soudu k činu přiznal. Tvrdil, že se před útokem poprali a z jeho strany šlo o obranu. Podle spisu Goliat zasadil o pět let mladšímu krajanovi do hrudníku dvě rány nožem. Hrozilo mu až 18 let vězení. Rozsudek není pravomocný, obžalovaný si pro odvolání ponechal lhůtu. Obžaloba se odvolání vzdala.

Polák u soudu projevil přání vykonat případný trest v Polsku. O tom bude moci být rozhodnuto, až rozsudek bude pravomocný.

Goliat do Nového Bydžova na Hradecku přijel za prací. V bytě, který sloužil jako ubytovna, žil společně s dalšími sedmi kolegy. Útoku předcházela rvačka mezi ním a poškozeným, který byl údajně agresivní a napadl dalšího spolubydlícího. Po prvním incidentu obžalovaný odešel do pokoje, později se vrátil do kuchyně, kde vypukla další potyčka. „Nepamatuji si, kam jsem ho bodnul, byl jsem hodně opilý,“ řekl soudu.

 

Podle státní zástupkyně Lenky Faltusové motivem jednání byly vzájemné rozpory. Připomněla, že oba aktéři sporu byli opilí. Goliat u soudu řekl, že odpoledne vypil tři až čtyři litry vína.

Podle obžaloby Goliat po útoku poškozeného odvedl na chodbu, kde se zraněný muž zhroutil. Následně mu podle spisu obžalovaný dal do ruky nůž a poté v úmyslu zakrýt stopy uklidil prostory bytu a vypral své zakrvácené oblečení. Soudu Goliat řekl, že byl po útoku v šoku a zpanikařil. Proč druhému muži strčil nůž do ruky a uklidil, nedokázal vysvětlit.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání