Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Čechovi vězněnému v Africe hrozí trest smrti, bojí se křesťané. Podle velvyslankyně nemají důkazy

Petra Jaška zadržují v Súdánu.
Petra Jaška zadržují v Súdánu.  (Autor: Profimedia.cz, Interpol)
Autor: ČTK - 
29. září 2016
11:38

Súdánské úřady nemají proti Čechovi Petru Jaškovi souzenému v Súdánu průkazné důkazy o vině, tvrdí velvyslankyně České republiky v Káhiře Veronika Kuchyňová Šmigolová, jejíž úřad má působnost také pro Súdán. Jašek byl zadržen loni v prosinci spolu s trojicí Afričanů. Čelí obvinění z protistátní činnosti. Velvyslankyně přesto nevylučuje trest vězení. Zpravodajské servery, které se případem zabývají, mluví dokonce o trestu smrti.

Proces začal v srpnu, ale několikrát byl odročen. Naposledy tento týden, kdy si podle velvyslankyně soud vyžádal překlady všech dokumentů do arabštiny a angličtiny. Server World Watch Monitor (WWM) oznámil, že soudní řízení bylo odročeno na 17. říjen.

Servery, které se případu věnují, tvrdí, že čtveřici hrozí až trest smrti, avšak velvyslankyně to nepotvrdila. „Důkazy, které proti němu mají, nepovažujeme za průkazné. Jsme přesvědčeni, že z hlediska českých zákonů se (Jašek) nedopustil ničeho nezákonného. I jeho súdánský právník říká, že jeho šance vidí dobře,“ řekla Kuchyňová Šmigolová.

S Jaškem je ve spojení buď zástupce velvyslanectví, nebo švýcarský konzul, který zastupuje ČR v Súdánu.

Vysoký trest

Velvyslankyně řekla, že její úřad se domnívá, že zatím nenadešel čas na medializaci případu, protože by to Jaškovi mohlo uškodit. „Je těžké říci, co mu hrozí. Teoreticky vysoký trest vězení asi možný je, ale vše záleží na soudu,“ řekla.

Jašek byl podle české diplomacie na misionářské misi. Server Christian Solidarity Worldwide uvedl, že Jašek je obviněn z šíření nepravdivých informací. Stejně jako tři ostatní – Abdulmonem Abdumawla a reverendi Hassan Taour a Kuwa Shamal – je obviněn v sedmi bodech, k nimž patří také činnost proti státu. Bude-li jim prokázána vina, hrozí jim podle WWM i trest smrti.

Jašek odjel do Súdánu pomáhat tamním křesťanům a nebyla to jeho první cesta do rizikové oblasti. Organizace The Voice of the Martyrs (VOM), s níž spolupracoval, tento týden oznámila, že se snaží muže zachránit. Její mluvčí Todd Nettleton sdělil, že nikdo ze čtveřice není špion. „Nejsou to agenti, nepodněcovali revoltu, nemají žádný politický program. Snaží se jen pomáhat. Pouze tyrani mohou považovat snahu o pomoc za zločin, ti čtyři by měli být okamžitě propuštěni,“ prohlásil mluvčí.

Podle serveru VOM Jašek několikrát s touto organizací spolupracoval při pomoci křesťanům v Súdánu a Nigérii. Účastnil se také mise pomoci lidem napadeným islamistickými milicemi Boko Haram, které působí v Nigérii. Podle VOM má Jašek dvacetiletou praxi ve zdravotnictví, deset let působil v administrativě nemocnice.

Organizace Release International na své stránce napsala, že čtveřice je obviněna z financování hnutí v Dárfúru a Jižním Kordofánu. Ve skutečnosti ale podle této organizace pouze chtěli pomoci studentovi z Dárfúru, který utrpěl popáleniny při demonstraci. Bezpečnost podle tohoto zdroje našla u Jaška na chartúmském letišti stvrzenku o předání 5000 dolarů na léčebné výdaje pro popáleného studenta. Jašek byl okamžitě zatčen a ostatní pak o několik dní později.

ČR nemá se Súdánem uzavřenou dohodu o vydávání občanů. Podle velvyslankyně má tato země, obývaná hlavně muslimy, „normální trestní zákon, podle něhož soudí, a jedním ze zdrojů tohoto zákona je islámské právo šaría“. „Existuje tam křesťanská menšina, která je podle zákona postavena na roveň muslimské většině, takže on (Jašek) nemůže být potrestán jen za vyznání,“ uvedla Kuchyňová Šmigolová.

akko ( 29. září 2016 17:43 )

Clovek ma cloveku pomahat...ale proc jezdit do techto zemi?...Doma mame dost prace a zdravotniky potrebujeme take nutne...a kdyz vim,ze je to muslimska zeme,tak bych se na ne v....l a pekne z vysoka....

anka ( 29. září 2016 17:24 )

tak jim ty karty nezavid....

zvonekdozahrady ( 29. září 2016 15:12 )

 Zatímco v africe evropanům rozdávají tresty smrti v evropě zas těm poloopicím kreditní karty.

prycsnima ( 29. září 2016 13:32 )

 Co tam leze.pomáhat budoucím okupantům evropy už samo o sobě je zločin.

demon.hk ( 29. září 2016 13:30 )

Kdyby ten slavný křesťanský pomahač raději pomáhal doma a 5tis. USD dal na postižené děti nebo Klokánek, než nějakým súdáncům, nemusel se teď bát o holou řiť a život!!! Ať si to vyžere. Ať mu pomůžou ti černoši co jim narval 5 tis doláčů!!!!! Kretém.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání