Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

V orlickoústeckém babyboxu našli novorozenou holčičku! Martinka byla zabalená do ručníku

V orlickoústeckém babyboxu našli novorozenou holčičku! Martinka byla zabalená do ručníku. (ilustrační foto)
V orlickoústeckém babyboxu našli novorozenou holčičku! Martinka byla zabalená do ručníku. (ilustrační foto)  (Autor: Shutterstock.com)
Autor: ČTK - 
25. září 2016
22:03

Do babyboxu v Ústí nad Orlicí v neděli večer někdo odložil čerstvě narozenou holčičku. Novorozeně dostalo jméno Martina. V babyboxech v Česku bylo od zprovoznění prvního z nich nalezeno už 143 dětí, z toho 83 holčiček a 60 chlapečků. Na svých stránkách o tom dnes informovali provozovatelé sítě babyboxů.

Holčičku našli zabalenou jen do ručníku, s pupečníkem podvázaným žlutou tkaničkou. Je třetím dítětem odloženým do orlickoústecké schránky a současně třináctým dítětem, které bylo v některém z babyboxů nalezeno během letošního roku.

Babyboxy fungují 11 let. První schránka byla instalována v červnu 2005 v pražském Hloubětíně. V současnosti funguje v Česku 70 babyboxů. Letos přibyly schránky u nemocnic v Rakovníku a Rychnově nad Kněžnou. Babyboxy fungují jako novorozenecký inkubátor.

Zapínají se, když do nich někdo vloží dítě. Začnou se vyhřívat, spustí se ventilace a alarm, který upozorní personál. Schránky mají i své odpůrce, kteří tvrdí že odporují některým článkům Úmluvy o právech dítěte, například právu na jméno, totožnost, státní příslušnost a právu znát své rodiče.

1pravda1 ( 25. září 2016 23:35 )

Babybox je záchrana pro děti, a i pomoc rodičům, kteří dítě mít nemohou a tolik po něm touží.... ale já myslím, že by bylo možné, kdyby rodička připsala třeba datum narození, některé děti v babyboxu jsou staré i několik dní.... aby dítě vědělo, kdy se narodilo.... nebo jiné zprávy anonymně o nemocech v rodině nebo něco bližšího.... proč to udělala, takový dopis na rozloučenou..... ALE VŠE JE LEPŠÍ, ŽE DÍTĚ ZABÍT....Možná by stála za to i možnost, dávám dítě do babyboxu, protože si nevím rady, nevím jak ho uživit, nevím co dělat.... a třeba telefon.... některé situace se dají řešit, i když matkám po porodu se zdá, že není jiná možnost, že jim nikdo nepomůže.....(mám pocit, že některé děti třeba donese do boxu i otec dítěte.... matka je po porodu dost slabá, atd....)

Jesenik ( 25. září 2016 22:39 )

je moc dobre, ze existuji babyboxy Aspon maji nechtene deti sanci na zivot!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání