Podle spisu ukradla Reichenauerová z fary asi 220 knih, které měly hodnotu bezmála tři miliony korun. Dohledat se jich podařilo 113. Žena se před soudem hájila tím, že neměla tušení, že prodej starých knih bude takový problém. Myslela si, že jsou bezcenné. Charamza obžalovaný z podílnictví uvedl, že nevěděl, že knihy jsou kradené. Žena mu prý tvrdila, že pocházejí z dědictví. Podle obžaloby asi ve dvou desítkách knih ale smazal vlastnické poznámky a inventarizační čísla.

Reichenauerová podle soudu splácí škodu, projevila lítost a doznala se. „Bylo zohledněno, že se jedná o bezúhonné osoby, u obžalované soud musel zohlednit její postoj, kdy velmi zásadním způsobem přispěla k objasnění,“ uvedla předsedkyně senátu Helena Frantelová.

Státní zástupce Jaroslav Horák pro obžalovanou navrhoval podmíněný trest, v případě Charamzy navrhoval dva až tři roky vězení. Zváží proto, že se proti rozsudku odvolá.

Reichenauerová byla mezi farníky, kteří po úmrtí faráře Tomáše Prnky od dubna do listopadu 2013 vyklízeli faru. Žena podle obžaloby při tom z fary postupně kradla knihy a prodávala je Charamzovi, za utržené peníze v řádu desítek tisíc korun pak koupila pro manžela sběratele samopal z druhé světové války.

Fotogalerie
6 fotografií