Celou noc budou hasiči pokračovat v hašení komplexu na výrobu a skladování matrací v Brně-Černovicích. S plameny bojují od dnešních 02:00. Tři z nich se zranili. Odpoledne začala těžká technika z Hlučína rozebírat zřícené konstrukce. Pod sutinami jsou stále ohniska požáru, které je nutno prolévat vodou, řekla po 19:00 ČTK mluvčí hasičů Pavla Pražáková.

Jedy neunikly

„Bylo to peklo. Plameny šlehaly desítky metrů vysoko, všude hustý dým,“ řekl Blesku starosta městské části Pavel Blažík. Energetici odpojili přívod elektřiny do areálu, kvůli nebezpečí úniku nebezpečných látek do ovzduši byla nasazena chemická laboratoř. „Průběžná měření neprokázala zdraví nebezpečné hodnoty. Obyvatelé by i tak měli sledovat zprávy o stavu ovzduší v okolí areálu i ve městě,“ řekl hasič Jaroslav Mikoška. V případě zápachu mají lidé ucpat okna a vypnout klimatizaci.

Místní radnice neponechala nic náhodě. „Na našem webu jsou aktuální informace. Kvůli dětem jsme obvolali všechny místní školky a školy,“ upozornil starosta.

Proč hořelo?

Oheň kompletně zničil tři spojené haly, kde se vyrábí a skladují molitanové matrace. Vedlejší administrativní budovu se ale podařilo ochránit. Vedení postižené firmy Eurofoam se zatím k události nevyjádřilo. Podle ředitele jihomoravských hasičů Jiřího Pelikána ale půjde škoda do desítek milionů korun. Po definitivním uhašení ohně nasadí hasiči na místo speciální těžkou techniku útvaru z Hlučína. Stroje rozeberou zřícené konstrukce hal tak, aby hasiči zlikvidovali skrytá ohniska. Příčinu požáru budou vyšetřovatelé znát nejdříve za několik týdnů.

Fotogalerie
7 fotografií