Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Bývalý elitní kriminalista Doucha o únosu Jany a Daniela: Policie totálně selhala

Autor: Saša Vetkovská - 
13. září 2016
05:00

Únosce dětí Zdeněk H. (36) je od soboty ve vazbě. Daniel (16) a Jana (13), které deset dnů věznil v garáži v Ústí nad Labem, jsou zdraví opět doma. Dobrý konec má ale pachuť hořkosti. Rodiče se ptají, proč jim policie nepomohla.

„My jsme si je s manželem našli sami. Policie s námi nechtěla už moc spolupracovat. Měli jsme indicie, protože Dan poslal dopis,“ postěžovala si krátce po nalezení dětí Danova matka. Podle jejích slov se policistka, u které podezření ze zmizení syna hlásila, chovala netečně.

Kde se stala chyba? Jak vůbec pátrání po dětech probíhá? To zjišťoval Blesk u profesionálních kriminalistů. „V první řadě se sepíše oznámení o pohřešovaných osobách s jejich popisem, co měly na sobě, kde byly viděny naposledy a s kým a tak dále. Pak se prověřuje, zda o nich nevědí příbuzní, kamarádi, dělá se šetření v místě bydliště, prověřují se nemocnice a místa, kam často chodily,“ objasňuje kriminalistka, která pátrá po dětech.

Podle ní právě v této fázi si vystresovaní rodiče často myslí, že policie nic nedělá. Problém ale vidí v reakci, když Danovi rodiče přišli s dopisem a indiciemi, kde mohou být děti vězněné.

„Jakmile měli tip, kde mohou být, měli ihned reagovat. Jakýkoliv poznatek, který může vést k vypátrání pohřešované osoby, nejen dětí, se musí bez zbytečného otálení prověřit,“ říká kriminalistka. Stejný názor má i bývalý kriminalista Josef Doucha.

„Byl to absolutně špatný postup. Je nemyslitelné a naprosto nepřijatelné, aby policie nechávala na občanech, aby svépomocí pátrali po pohřešovaných osobách sami,“ míní Doucha.

Proč policie neprolustrovala ihned na počátku obyvatele obcí, z nichž Dan s Janou pocházejí? Zjistila by totiž, že je mezi nimi Zdeněk H., který byl již v minulosti za pokus o únos dvou nezletilých dívek odsouzený, a byla by na stopě Dana a Jany mnohem dříve.

„I takovéto prověřování se při pátrání může udělat. Roli zřejmě sehrálo to, že na počátku nikdo netušil, že jde o únos. Navíc děti jsou už starší, a tak se jako pravděpodobnější patrně jevilo, že jsou na útěku,“ řekla Blesku kriminalistka.

VŠE O ÚNOSU JANY A DANIELA NA BLESK.CZ>>>ZDE!

9rot6 ( 14. září 2016 05:33 )

Nějak se tento případ mění v komedii, v jedné TV,kde všechno ví první,budou určitě vědět kdo tu garáž postavil!

dzambulka007 ( 13. září 2016 14:07 )

Prokrista, že jde o únos si spratci s maminkou vymysleli dodatečně. Do té doby se mluvilo o útěku.

dzambulka007 ( 13. září 2016 14:04 )

A ještě rozlišovat měštáky, dopraváky, kriminálku a zásahovou jednotku.

dzambulka007 ( 13. září 2016 14:00 )

Ten metrákový pán byl u kriminálky? Kriminalisti bývají štíhlí a sportovní typy, musí mít fyzičku, mají speciální výcvik a ne že uvíznou ve dveřích.

majojo ( 13. září 2016 13:29 )

Na hlášení, že opilá baba unesla sousedce čtyři koťata, zareagovala policie ihned. To už o něčem vypovídá, ne?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání