Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Únosce Daniela (16) a Jany (13) je recidivista: Silvie kvůli němu spala s kladivem pod postelí

Autor: dce, et - 
12. září 2016
05:00

Únosce Jany (13) a Daniela (16) je od soboty ve vazbě. Hrozí mu až osm let. Zdaleka to ale není poprvé, kdy se ohavného činu dopustil. Všichni svatí stáli v roce 2003 a 2004 při tehdy jedenáctileté Silvii a sedmileté Terezce, které se Zdeněk H. (36) pokusil unést z jejich domovů. Vyzbrojil se plynovou pistolí, nožem, pouty a slzným plynem. Tvář si maskoval kuklou. Měl naplánováno, že děti rodičům vrátí za výkupné.

Vše začalo 12. prosince 2003, kdy vnikl do rodinného domu ve Skalici u České Lípy. V půl sedmé ráno vešel k Silvii do pokoje s namířenou pistolí a naházel na ni oblečení s tím, že si ji odvede. Domáhal se peněz, chtěl půl milionu korun. „Vemte si, co chcete, ale dítě mi vzít nemůžete,“ prosila ho její maminka.

Silviin dědeček, který v domě náhodou přespával, Zdeňka H. ale zaskočil, dal mu 400 korun a ten utekl. „Kdybych ho tehdy našel já, tak ho zabiju. A zabít jsem ho chtěl i u soudu,“ popsal Blesku táta Karel Mráka, který událost vidí stále jako dnes. „Silvie spala ještě donedávna s kladivem pod postelí. Je to strašný, když na vás míří někdo zbraní,“ dodal Mráka.

O druhý únos se pokusil 15. ledna v Pihelu na Českolipsku. Již od 1. ledna dům pozoroval z křoví, aby nejprve zjistil, jestli jde o bohatou rodinu. Před útokem se k nim dokonce dvakrát nepozorovaně vloupal špatně zajištěným oknem v prádelně a získal tak důležité informace o místnostech uvnitř a také o oběti.

 

Jak vyšlo najevo, Terezku si chtěl vzít jako rukojmí již v noci z 1. na 2. ledna, ale vyrušil ho její otec. Z domu ukradl dívčino oblečení, pastu a kartáček na zuby, aby měla pro svůj pobyt v provizorním vězení alespoň základní vybavení. Do skrýše v chatě, kam se vloupal a kde žil, Zdeněk H. koupil také dětské hry.

Dítěte se nakonec zmocnil 15. ledna hodinu po půlnoci. Chtěl za něj vymáhat výkupné půl milionu korun. S dcerou byla v domě pouze matka. Když Terezku uslyšela plakat, vyběhla a Zdeňku H. ji vytrhla z náručí. Pachatel si nakonec vynutil vydání 4800 korun a 100 eur. Matku připoutal k ústřednímu topení a zmizel.

„Pokud by se mu podařilo dítě nepozorovaně unést, zanechal by v domě předem napsaný dopis. V něm rodičům vyhrožoval, že své dítě už nikdy neuvidí, když nezaplatí výkupné,“ uvedla u soudu v červnu 2004 státní zástupkyně. „Dodnes z toho máme trauma, ale že se to stalo znovu? To nikdo nemohl předvídat,“ řekl Blesku Terezčin příbuzný. Víc se o rodině bavit nechtěl.

Z vazby poslal Zdeněk H. rodinám dopis: „Omlouvám se vám a hluboce lituji svého činu. Věřím, že matku a ani dceru mé jednání dlouhodobě psychicky nepoznamenalo. Přeji mnoho štěstí, zdraví a radosti ze života,“ stálo v něm.

O co šlo Zdeňkovi při únosu Jany (13) a Daniela (16)? To nstále není jasné, o výkupné si totiž neřekl a nic nenasvědčovalo tomu, že by to měl v plánu. Děti věznil deset dnů v garáži v Ústí nad Labem, než se je podařilo rodičům vysvobodit. Nyní únosci hrozí za omezení osobní svobody, vydírání, ohrožení mravní výchovy dítěte a šíření pornografie až osm let ve vězení.

VŠE O ZDEŇKOVI H. A ÚNOSU JANY A DANIELA NAJDETE>>>ZDE!

deratizater ( 12. září 2016 10:16 )

Ten dobroser co poskytnul nezákonným milencům útočiště v soukromé garáži to pořádně obesere, zatím co 16letý kretén co prznil 13 náctiletou holku pod zákonem bude king.

zednik ( 12. září 2016 09:40 )

Ale hodně krve teklo !! Že by ho kopli mezi nohy to by bylo asi příliš, to by mu fakt mohli ublížit.

naidka ( 12. září 2016 09:39 )

Tento případ má tolik záhadných indicií, včetně nafouklých rohlíků, že člověk se zdravým rozumem tomu odmítá uvěřit.

naidka ( 12. září 2016 09:35 )

A ještě se od něj nechá zmlátit kastrólem.

zednik ( 12. září 2016 09:33 )

Daneček se ale dívat nemusel. Asi už to někdy viděl.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání