Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Havárie na Slovensku: Vrtulník pilotoval příbuzný prezidenta Kisky

Autor: ČTK - 
8. září 2016
15:02

Byl to velmi zkušený pilot, který patřil k nejlepším. Ján Rušin (†50), který zahynul při nehodě vrtulníku na Slovensku, bude chybět nejen rodině, ale i přátelům a kolegům. Hluboký zármutek vyjádřil i slovenský prezident Andrej Kiska (53), který uvedl, že šlo o jeho příbuzného.

Na středním Slovensku se v noci na dnešek zřítil záchranářský vrtulník, neštěstí nepřežil nikdo ze čtyř lidí na palubě, včetně přepravovaného pacienta. Oznámila to společnost Air-Transport Europe (ATE), která vrtulníkovou záchrannou službu na Slovensku provozuje.

Tragédie se stala ve středu pozdě večer v těžce dostupném terénu nedaleko Banské Bystrice, kam vrtulník letěl pro zraněného turistu, který podle slovenského ministra vnitra Roberta Kaliňáka spadl ze skalnatého srázu. Po naložení pacienta a odletu stroje do nemocnice ztratili záchranáři kontakt s posádkou vrtulníku. Do oblasti byly vyslány záchranářské složky, které časně ráno našly trosky stroje i oběti neštěstí. Příčiny nehody nejsou zatím jasné.

Padesátiletý pilot vrtulníku Ján Rušin podle sdělení společnosti ATE patřil k nejzkušenějším v podniku. Nalétáno měl přes 4640 letových hodin a součástí leteckého záchranářského týmu byl od roku 1995.

Slovenský prezident Andrej Kiska na sociální síti napsal, že pilot byl jeho příbuzný. Podle medií šlo o syna Kiskova bratrance. „Jeho rodině, jakož i pozůstalým všech obětí neštěstí chci vyslovit upřímnou soustrast,“ napsal Kiska.

Posádka vrtulníku se podle portálu Aktuality.sk specializovala na slaňování v těžce dostupném terénu. Šlo o nový stroj Bell 429, který záchranáři koncem srpna představili médiím a který doplnil dříve používané vrtulníky Agusta.

„Životy našich kolegů bohužel vyhasly právě při plnění svého náročného poslání, jakým byla pomoc a záchrana lidem v tísni. Za jejich nasazení a oddanou práci, kterou vykonávali s nejvyšší profesionalitou, jim patří naše nesmírná díky a uznání,“ uvedla záchranná společnost ATE.

Podobná tragédie se na Slovensku stala i loni v srpnu. Celá čtyřčlenná posádka záchranářského vrtulníku tehdy nepřežila pád stroje, který se zřítil ve Slovenském ráji, kam letěl na pomoc zraněnému chlapci.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání