Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Sestra Ondřeje (†27), který zemřel na Novém Zélandu: Osud to tak chtěl

Autor: red - 
7. září 2016
16:12

Nadaný mladý učitel, velký sportovec, milovník hudby a především nejlepší brácha na světě. Tak popsala sestra Ondřeje P. (†27), který v červenci zahynul v novozélandských horách. Jeho partnerka Pavlína Pížová (33) se ho pokoušela zachránit a byla u něj, dokud naposledy nevydechl.

Pavlína a Ondřej se na 32 kilometrů dlouhou horskou stezku Routeburn track vydali 26. července. V nepříznivém počasí na zasněžené stezce ale uklouzli a Ondřej si při sedmimetrovém pádu způsobil vážná zranění a zůstal zaklíněný mezi kameny a větvemi. Pavlína se ho snažila vyprostit, leč marně. Po smrti partnera se pak vydala k nejbližší horské chatě a čekala tam měsíc na záchranu.

„Byl to ten nejlepší brácha, kterého jsem měla tu čest mít, i když bohužel pouze 27 let,“ popsala pro TN.cz sestra Ondřeje, Veronika. Ondřej podle ní letos úspěšně dokončil magisterská studia v oboru angličtina a občanská výchova na Pedagogické fakultě Univerzity Karlovy v Praze a po zkouškách odjel s partnerkou na Nový Zéland, kde chtěli pracovat a cestovat.

Ondřej byl podle sestry velký sportovec a v poslední době se věnoval hlavně lezení. „Lezl v oblíbených a téměř ‚domácích‘ Adršpašských skalách, ale lézt jezdil s kamarády i do zahraničí – Španělsko, Itálie, Turecko, Německo... Hory miloval, ať už v zimě nebo v létě,“ zavzpomínala Veronika. V Novém Městě nad Metují, odkud pocházel, byl členem horolezeckého oddílu Vrchoviny. Kamarády v oddílu tragédie zarmoutila a po příjezdu Pavlíny měli v plánu společné rozloučení.

„Za svůj (bohužel tak krátký) život toho zažil neskutečně mnoho a určitě toho ještě spoustu zažít chtěl, ale osud tomu nepřál a z Nového Zélandu se již živý nevrátí. Asi to tak mělo být, život měl určitě krásný a plný lásky, ať už od rodiny či přátel. Věřím, že každý na něj bude vzpomínat v dobrém,“ uzavřela Ondřejova sestra.

Vše o tragédii Čechů na Novém Zélandu čtěte zde

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání