Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Bolest a sex jdou někdy ruku v ruce: Soudce ponižoval oběť znásilnění, teď čelí disciplinárnímu řízení

Bolest a sex jdou někdy ruku v ruce: Soudce ponižoval oběť znásilnění, teď čelí disciplinárnímu řízení.
Bolest a sex jdou někdy ruku v ruce: Soudce ponižoval oběť znásilnění, teď čelí disciplinárnímu řízení.  (Autor: Internet)
Autor: ČTK - 
7. září 2016
06:49

Kanadský soudce Robin Camp čelí disciplinárnímu řízení kvůli kontroverzním výrokům, kterých se dopustil před dvěma lety při projednávání případu znásilnění. Devatenáctileté dívky se tehdy ptal, proč nemohla „prostě držet kolena u sebe“, uvedl zpravodajský portál BBC.

Kvůli těmto poznámkám kanadská soudní rada nyní rozhodne, zda Camp zůstane soudcem. Podobná řízení se soudci nejsou v Kanadě běžná, od vytvoření rady v roce 1971 došlo jen k jedenácti vyšetřováním.

Soudce Camp před dvěma lety v Calgary zprostil obžalovaného obvinění. Mezitím odvolací soud tento verdikt zrušil a nařídil nový soudní proces. Obviněný muž byl podle stanice CBC znovu zatčen.

Rozruch ale soudce nadělal hlavně tím, že ženu, která vystupovala jako oběť, opakovaně oslovoval jako „obžalovanou“ a prohlašoval, že „někdy bolest a sex jdou ruku v ruce“. Žena vypovídala, že byla znásilněna na jednom večírku v koupelně nad výlevkou - a Camp se ptal, proč „prostě neuhnula pánví, aby do ni nemohl muž vniknout“.

Camp, který byl mezitím povýšen k federálnímu soudu, má před radou zodpovídat na stížnosti, zda jeho výroky odrážely odpor k zákonům chránícím zranitelné oběti a svědky, zda uvažuje předpojatě a zda se při výslechu oběti opíral o zdiskreditované stereotypní představy, jak by se oběť měla po znásilnění chovat.

Camp se v stanovisku radě omluvil za své „nevhodné a necitlivé“ výroky. Na svou obhajobu uvedl, že se díky školení od zkušenějšího soudce, psychologa a experta na sexuální delikty jako soudce zlepšil. A vynasnaží se dále zlepšovat a rozšiřovat si obzory, aby byl pro kanadskou justici přínosem.

Podle BBC se očekává, že vyšetřování potrvá několik dnů, než komise složená ze tří soudců a dvou právníků dospěje k doporučení pro rozhodnutí celé soudní rady. Mezitím z nařízení federálního soudu nesmí Camp soudit další případy.

HahaBimbi ( 7. září 2016 07:39 )

 P.r.a.s.e.,bylo by hezke, kdyby mu nejaky nasilnik projel an.al...ze by obetem znasilneni predvedl jak umi drzet pulky u sebe a jak je bolest z natrzeneho rekta vlastne fajn.....patri za katr, pro schvalovani trestneho cinu.

europa ( 7. září 2016 07:29 )

Takový člověk by neměl být soudcem. Kecy o tom, že se zlepšil, ty mu nikdo neuvěří. Slušný člověk by se takto nikdy nechoval. Znásilněné ženě způsobil psychickou újmu, měla by ho zažalovat, ať platí. Křupan a blbec, jinak se to nedá říct.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání