Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Smrt Adama (†14) v libereckém bazénu: Chyběly bezpečnostní předpisy, míní expert

Autor: mka, ljš, et, haj - 
6. září 2016
05:01

Neuvěřitelná tragédie se odehrála v libereckém bazénu, kde vyhasl život chlapce Adama (†14), který se udusil v potrubí divoké řeky, které ho předtím vcuclo. Jak ovšem může k něčemu takovému vůbec dojít? A dalo se smrtelné nehodě nějak zabránit?

Jak naznačují výpovědi svědků, místní plavčíci byli v sobotu odpoledne několikrát upozorněni na chybějící ochrannou mříž i na to, že se kolem »díry« pohybovalo dítě. „Chyběla tam mříž a kus zdiva a kachliček. Manžel se tam potápěl a viděl, že mříž byla vpáčená dovnitř,“ popsala deníku Aha! jedna návštěvnice koupaliště s tím, že zaměstnanci bazénu byli k problému dost přezíraví.

„Bylo mi sděleno, že »není možné, aby to nasávalo«! Následně nás (z atrakce – pozn. red.) vyhodili,“ dodala žena. Prý proto, aby se nikdo nezranil. Jenže potrubí za zničenou mřížkou již bohužel nikdo nezkontroloval. Kdyby tak někdo učinil, mohl se možná Adam, kterého na koupališti hledali celých 6 hodin, najít daleko dřív. Vedení bazénu smutný případ komentovat nechtělo. „Jsme z toho nesmírně otřesení, nijak se k tomu vyjadřovat nebudeme,“ prohlásil jen ředitel Jan Švec.

Svým názorem na to, jak se celá věc stala, přispěl ale předseda Asociace bazénů a saun Pavel Košnar. „Divoká řeka funguje tak, že na jedné straně vodu nasává čerpadlo a druhou stranou ji jiné čerpadlo tlačí ven,“ vysvětloval pro Aha! expert, jak osudná atrakce funguje. Podle něj se zesnulý hoch zřejmě zachytil v sacím čerpadle.

V celé tragédii navíc dle jeho mínění sehrály roli i nevyhovující bezpečnostní předpisy pro starší bazény. „U nově postavených řek se okruhy dělají, aby nikoho nemohly nasát. Jsou tam tlakové spínače, aby se čerpadlo při změně tlaku vyplo,“ líčí odborník s tím, že u starých bazénů (jako je například ten v Liberci) se při stavbě žádná opatření dodržovat nemusela. „U starších bazénů předpisy nebyly,“ dodal Košnar.

juuuhele ( 6. září 2016 21:08 )

Někdo ji vyrvat musel, pokud to byl kluk sám????? Jinak se atrakce před otevřením přeci kontrolují.

juuuhele ( 6. září 2016 21:06 )

Tomu říkáš ironie? Téhle přiblblé větě? Naprosot mimo mísu. Nevhodné a trapné. A jak prosím? Ty jsi ještě nikdy neslyšel o suchém tonutí? A to ti to má na googlu vyhledat kdo? To jsi tak líný, nevzdělaný či dementní?

kukuku ( 6. září 2016 15:11 )

Když nepoznáš ironii, tak si běž si číst něco jednoduššího. Já jsem nikdy neslyšel ani o suchém ani o mokrém tonutí, ale rodičům je to asi jedno.

janinax ( 6. září 2016 10:31 )

Po této tragické události náštěvnost hodně klesne a v atrakci divoká řeka se dlooooouho nikdo neukáže.Já osobně tam často chodila z malým synem ale po téhle hrůze mě už tam nikdo neuvidí,je to prostě šílený.

janinax ( 6. září 2016 10:28 )

Oni hrály na babu ne na schovávanou.Adam se i u té hry potápěl

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání