Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Turistka zemřela na stejném místě jako Ondřej: Někdo ji svedl z cesty u chaty, kde Pavlína měsíc bojovala o život

2. září 2016
11:16

Místo, kde byla pořízena poslední fotografie izraelské turistky Liat Okin, zná velmi dobře Pavlína Pížová. Po smrtelném pádu jejího přítele Ondřeje P. tu měsíc čekala na záchranu. Horská chata u jezera MacKenzie je poslední místo, kde Izraelku viděli živou. Policie se tehdy domnívala, že ženu někdo úmyslně svedl z cesty.

Pátrací tým nalezl tělo Liat Okin 16. května 2008, téměř šest týdnů poté, co po ní bylo vyhlášené pátrání. Na místě ležel fotoaparát. Podle snímků kriminalisté dokázali zmapovat trasu, kterou se vydala. Policie tak přesně ví, že sešla z hlavní trasy Routeburn Track, jen co opustila horskou chatu. „S největší pravděpodobností jí někdo ukázal náročnou nouzovou trasu, pomohl jí vystoupat nahoru, kde ji nechal jejímu osudu,“ řekl seržant Brock Davis.

Pohotovostní trasu podle policie zná velmi dobře hlídač horské chaty Evan Smith. Ten však vyloučil, že by s úmrtím izraelské turisty měl cokoliv do činění. „Liatě Okin jsem danou trasu nikdy nedoporučil. Rozhodně jsem jí cestu neukázal a v žádném případě jsem ji na trase nedoprovázel,“ tvrdil novozélandskému serveru Stuff.co.nz Smith.

S paní Okin krátce mluvil 25. března, když kolem osmé večer dorazila k chatě. Ráno se jen pozdravili. Chatu opouštěla jako poslední. „Turisté si občas zvolí špatnou cestu, ale obvykle si chybu brzy uvědomí a vrátí se,“ dodal.

Tělo Liaty Okin nalezl záchranný tým u potoka, 80 metrů od místa, kde zřejmě přenocovala. Všechno nasvědčuje tomu, že uklouzla po kameni, když si chtěla dojít pro vodu. Podle lékaře, který prováděl pitvu, měla proraženou lebku a poraněnou páteř. Důsledkem poranění se nemohla hýbat a pravděpodobně zemřela až po dvou dnech na následky zranění nebo na podchlazení.

Vše o tragédii Čechů na Novém Zélandu čtěte zde

naidka ( 4. září 2016 09:17 )

naidka ( 4. září 2016 09:14 )

Neřádil tam nakonec yetti?

vrahrychtar ( 2. září 2016 21:48 )

nacuchala se toulenu a mileho kopla do rokle...

andorea ( 2. září 2016 20:03 )

Vždyť ji tady nikdo nelituje.

obrobr ( 2. září 2016 19:55 )

třeba jí to špatně udělal a jí to naštvalo a tak jej shodila ze skály , protože mít , a nemít , orgasmus , je hodně důležitá věc

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání