Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Psychologové o Češce, která se ztratila na Novém Zélandu: Pavlína potřebuje adrenalin!

Autor: A. Vetkovská - 
29. srpna 2016
05:00

Tragédii prožila v novozélandských horách Pavlína Pížová z Police nad Metují. Před očima jí tam uklouzl, spadl a zemřel přítel Ondra P. (†27). Sama pak měsíc bojovala o přežití. Jak to mohla zvládnout?

Po smrti přítele dvě noci seděla u jeho těla, než se rozhodla jít k nejbližší horské chatě. Cesta jí trvala dva dny. Tam pak sama pět týdnů čekala na záchranu. Co si o jejím počínání myslí psychologové?

„Zachovala se racionálně a rozumně, nezpanikařila. Zřejmě nevěřila, že by sama zvládla cestu zpátky, a tak se rozhodla čekat,“ říká psycholog Karel Humhal. Fakt, že Pavlínu nebezpečné hory přitahovaly, i když už jí v minulosti vzaly kamarády, psychology nepřekvapuje.

Podle Humhala jsou horolezci svérázní a člověk je nepoučitelný. „Adrenalin potřebují k životu. Takovýmto lidem se říká adrenalinoví feťáci. Pokud nedělají něco extrémního, neukojí je to, žene je to stále k dalším výkonům. Úmrtnost je u nich vysoká,“ dodává další psycholožka.

Na Pavlínu nyní zřejmě čeká těžký souboj s posttraumatickou stresovou poruchou. „Bude se jí to vracet ve snech, možná některé věci nebude schopná dělat nebo o nich slyšet. Může to trvat řadu měsíců,“ říká psycholožka. Zarážející podle ní je, že nejbližší začali po Pavlíně pátrat až poté, co o ní celý měsíc neslyšeli.

„Je to známka toho, že její svazek s partnerem musel být velmi pevný a že žili ve velké izolaci vůči rodině i přátelům,“ míní psycholožka.

Jak k tragédii došlo?

Svět se o případu Pavlíny a Ondry dozvěděl ve středu, když mladou ženu objevili ve Fiordlandském národním parku na Novém Zélandu v jedné z horských chat. Ty jsou vybaveny jídlem, dřevem i vysílačkou. S tou ale Pavlína prý neuměla. Záchranáři po ní začali pátrat poté, co se rodině do Česka měsíc neozvala. Našli ji podle písmena H (help, anglicky pomoc) vyrytého do sněhu a vysypaného popelem z ohně.

Vše o tragédii Čechů na Novém Zélandu čtěte zde

netaxa ( 29. srpna 2016 18:27 )

Ty se svou nevymáchanou držkou děláš dobře, že sedíš doma na pr.... a nic neriskuješ. Radši ani nevylejzej ven, aby nehrozilo riziko, že tě někdo potká, chudáku.

bum-bec-bum ( 29. srpna 2016 17:02 )

Co tady pindáš huso hloupá? To je vaše super dobrodružství vydat se i přes zákaz někam bez lokátoru, bez stanu a bez toho, že bys někomu řekla kam jdeš? Joooo, ale že tě pak zachrańujou lidé jako my, kteří by to nikdy neriskovali, to už ti nevadí. Uvědom si, ty krávo, že mezi těmi záchranáči byli s určitostí mužský na který čeká doma žena a děti a klidně to mohl někdo z nich od.srat a to jen kvůli takovýnm zakomplexovaným debilům jako jsi ty nebo ta Pavlína, který si musej furt něoc dokazovat. Tvý názory svědčej o tom, že jsi nesmírná 3,14ča.

makmark ( 29. srpna 2016 16:19 )

Já to vidím tak, že Pavlína je zakomplexovany typ ženy. Ty si musí pořád dokazovat jak jsou silné a imponujici, když příroda na nich krásou setrila. Kolik jich znám a všechny mají stejný problém - ne moc povedený ksicht. Tak to dokazují jinak. Často jsou pak na chirurgii.. Přitom by stačilo málo, být otevřené lidem, veselé a sympatické.

netaxa ( 29. srpna 2016 13:24 )

Jo, v pohodě. Ještě že jsme na našich výletech s přítelem ušetřeni setkání s takovými hňupy, když je pro ně vrchol adrenalinu nedělní výlet na Kokořín ;-) .

zednik ( 29. srpna 2016 12:16 )

Aspoň jsem ušetřenej toho, abych si dělal sněžnice z přepravky a chodil s nima po trávě.Načež se pak obuji do trekingových bot a přitančím na tiskovku

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání