Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Ztracení Češi na Novém Zélandu Pavlína a Ondřej: Co osudné túře předcházelo?

Autor: mka, haj - 
27. srpna 2016
13:27

Pavlína s Ondřejem vyrazili koncem letošního února na Nový Zéland. Velmi rádi cestovali, ale ani jeden z nich netušil, jak špatně tenhle výlet skončí. Také jejich blízké zvěsti o tragédii zasáhly jako blesk z čistého nebe. Co ovšem neštěstí předcházelo? Proč se pár z Police nad Metují vůbec na dalekou cestu vydal?

„Zprávy z Nového Zélandu jsou pro mě dost drsná informace, teď se budu zabývat tím, jestli to je, nebo není pravda. Promiňte, ale víc vám k tomu neřeknu,“ odbyl Blesk kamarád dvojice Radek. „Celý den na to myslím a je mi z toho hrozně,“ kroutila zase hlavou Pavlínina známá, která si přála zůstat v anonymitě.

Když se vše ze zpráv dozvěděla, ze všech sil si přála, aby se jednalo o jinou českou dvojici. „Někde psali, že ti turisté tam jeli už v lednu, tak jsem si říkala, že to třeba nebudou oni, protože Pavla s Ondřejem odjížděli až na konci února,“ uchovávala si paní falešnou naději.

Teď už ale ví, že o omyl nešlo, a tak na kamarádku a jejího zesnulého partnera myslí, kudy chodí. „Vysokohorská turistika a horolezectví je oba bavilo. Na Zéland jeli s přítelem na nějaký studijní nebo pracovní pobyt,“ vzpomíná si matně. „Když tam přijeli, byl podzim, myslím, že pracovali v nějakém sadu, kde sbírali jablka, tam si něco vydělali a odcestovali do hor. Tam si pak myslím chtěli najít někde další práci,“ popisovala Blesku žena to, co předcházelo osudné túře, která skončila Ondřejovou smrtí a Pavlíně navždy změnila život. Ta totiž musela měsíc strávit v chatce v horách a bojovat o holý život.

Po celou tu dobu o ní ani o Ondřejovi její nejbližší nic nevěděli. „Vždycky, když byla na nějakém zajímavém místě, tak mi poslala fotky, pomáhala jsem jí vyřídit nějaké administrativní záležitosti tady v Čechách,“ vysvětlovala známá Pavlíny. „Před měsícem, myslím, že 23. 7., mi Pavla psala, že vlastně jdou na ten track. Nepsaly jsme si každodenně, takže mi nebylo ani tolik divné, že se měsíc neozvala,“ dodala. Ani v nejtemnějších snech by ji ale nenapadlo, co její kamarádka právě prožívá.

Zato Martina V., další Pavlínina známá, měla nepříjemný pocit už v době, kdy dvojice zmizela. „Pavlína všechno dost podrobně mapuje na Facebooku, pravidelně tam dává fotky, kudy chodí,“ prozradila Blesku. „14. července ale dala poslední příspěvek a od té doby tam nic nepřibylo. I s dalšími kamarády si psala naposledy před měsícem,“ dodala Martina, která pracuje v muzeu v Polici nad Metují, s nímž dříve spolupracovala i sama Pavlína.

Kromě toho pak prý ve vedlejší kavárně často pořádala španělské večery a taneční kurzy flamenca. „Sportovně nadaná, ale i všeobecně nadaná – takovej renesanční člověk. Umí třeba krásně malovat,“ vychvalují všichni statečnou Pavlínu, kterou záchranáři objevili v horské chatě 24. srpna poté, co rodina nahlásila její a Ondřejovo zmizení úřadům. Kromě svých předností tak nyní všem dokázala i to, jak je silná a dokáže si poradit i v krajních situacích.

 

Vše o tragédii Čechů na Novém Zélandu čtěte zde

sores ( 28. srpna 2016 11:43 )

Bez znalosti alespoň částečné domluvy cestovat na druhý konec světa to udělá jen debil!!! 1 den před odjezdem do Říma jsem pilovala o 106 z kolibříku italštinu jako o závod. A jak mi to pomohlo,domluvila jsem se kde najdu ubytování a spoustu jiných důležitých maličkostí.Za mě tedy, dobrá znalost cizích jazyků je více nežli maturita!!! Jinak je člověk ve světě jako póvl nemožný.

rada42 ( 28. srpna 2016 10:05 )

Na ni pozor - černá vdova...

juuuhele ( 27. srpna 2016 22:30 )

Návod v angičtině začíná asi START, měla zkouše, za měsíc na to nepřišla nebo něchtěla přijít?

juuuhele ( 27. srpna 2016 22:19 )

To mi taky hlava nebere. Mají zelený a červený čudlík, snad barvoslepá není a zas tak těžké to nemůže být. Kdyby zkoušela, musela by na to přijít.

sabina.rasovska ( 27. srpna 2016 21:36 )

 Hlavne pokud teda lezli po tech horach uz vice let tak at mi nerika ze ted poprve v zivote videla vysilacku. To ji musel uz minimalne nekdy nekdo aspon ukazat

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání