Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Tragédie na Novém Zélandu: Udělali jsme několik chyb, přiznala Pavlína a rozplakala se

Autor: ljš - 
26. srpna 2016
11:22

Viděla svého přítele zemřít a měsíc pak v novozélandských horách bojovala o přežití. Češka Pavlína Pížová po své záchraně poprvé vystoupila na veřejnosti. Když na tiskové konferenci děkovala svým zachráncům, zhroutila se v slzách.

Pavlína před novináře předstoupila bledá, vyčerpaná a viditelně otřesená. Své předem připravené prohlášení se sama snažila přečíst z papíru i přes to, že téměř neumí anglicky. V závěru propukla v pláč a česká konzulka, která na tiskovce seděla hned vedle ní, ji utěšovala.

„Jak si asi dovedete představit, byl uplynulý měsíc velmi trýznivý pro mne, mou rodinu i rodinu mého partnera,“ začala Pavlína své prohlášení s tím, že není prostor zacházet příliš do detailu, ale přesto chce osvětlit, jak k tragédii došlo.

„Podmínky byly extrémní, zastihlo nás silné sněžení a nízká oblačnost. Byli jsme nuceni přenocovat venku, což ovlivnilo naše plány dosáhnout chaty u jezera McKenzie,“ vysvětlila. „Při našem pokusu dostat se tam došlo k tragické nehodě, při níž můj partner spadl a zemřel,“ řekla.

Pavlína uvedla, že jí po Ondřejově smrti trvalo další dvě noci, než se dostala do bezpečí chaty. „V poslední době hodně sněžilo, takže jsem se brodila sněhem do pasu. Všechny značky byly zapadané, takže jsem musela hledat vlastní cestu. Hodně jsem prochladla, byla jsem vyčerpaná a omrzly mi nohy,“ popsala.

„Kvůli svému zdravotnímu stavu, hlubokému sněhu a lavinovému nebezpečí jsem věděla, že bude nejlepší zůstat v bezpečí chaty. Několikrát jsem se sice pokusila vydat se na cestu, ale moje nohy, počasí a sníh mě od toho nakonec odradily. Z chaty jsem viděla velký počet lavin,“ vysvětlila.

Po svém otřesném zážitku chtěla také varovat ostatní. „Chtěla bych využít příležitosti a opravdu přesvědčit každého, kdo se rozhodne cestovat do novozélandských hor, aby si opravdu zjistil podrobné informace a především k zimnímu proměnlivému počasí přistupoval s respektem,“ řekla.

Uvědomuje si, že s Ondřejem udělali několik chyb. „O našich plánech jsme nikomu neřekli, neměli jsme u sebe žádný lokátor a podcenili jsme podmínky na trase. Všechny tyto aspekty vedly k naší tragédii,“ uvedla.

Když pak děkovala záchranářům, policii a také české konzulce Vlaďce Kennett, neudržela už slzy a rozplakala se. Diplomatka pak Pavlínu popsala jako velmi silnou ženu. „Sama to nechápu. Zkusila opravdu všechno, aby přežila. Snažila se zahřívat si nohy, hýbat jimi i rukama, oblékla si všechno, co mohla,“ řekla. Na své pokusy o opuštění chaty si dívka prý dokonce vyrobila z bot sněžnice. „Má můj velký obdiv. Použila vše, co našla,“ dodala.

Konzulát nyní bude zajišťovat převoz Ondřejova těla. To se záchranářům podařilo nalézt po dvou dnech. Nejdříve ale bude muset být formálně identifikováno.

Vše o tragédii Čechů na Novém Zélandu čtěte zde

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání