Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Nikdo vás na to nedokáže připravit, řekla Češka zachráněná na Novém Zélandu. U výslechu byla 5 hodin

Autor: shp - 
25. srpna 2016
19:51

Zničená z tragické ztráty svého partnera se z posledních sil doplazila do chaty správce, která jí zachránila život. Češka Pavlína v ní na obtížné novozélandské stezce Routeburn našla útočiště před mrazivou sněžnou pohromou. Popelem před ní napsala H jako help a doufala, že pro ni přijde pomoc. Záchrana dorazila až po měsíci.

Když jí po záchraně vyslechla policie, její první slova byla: „Nikdo vás na to nedokáže připravit.“ Slova Češky však u výslechu, který trval dlouhých pět hodin, musela překládat generální konzulka Vlaďka Kennett. Žena, která na zasněžené stezce prožila peklo, totiž neumí anglicky. I to zkomplikovalo její záchranu.

Na stezku Routeburn se český pár vydal 26. července i přes místní varování. Už první noc na ní krajané přečkali v přírodě kvůli mrazivému počasí s obtížemi. Druhý den dezorientovaní mlhou, větrem a sněžením sklouzli ze svahu děsivých pět až sedm metrů, informoval web Stuff. Žena se partnera Ondru snažila zachránit, ale marně. Na vlastní oči viděla jeho smrt.

Víte o českém páru na Novém Zélandu více? Napište nám na tip@blesk.cz

Dělala vše, co mohla, ale byla vyčerpaná. Bylo nemožné ho vysvobodit,“ tlumočila Kennet. Během těchto dvou dnů se snažila dostat do kempu, ale sněžné počasí jí to znemožnilo. Následující den se jí to ale nakonec s vypětím sil podařilo. Nikdo v něm nebyl, a tak se vloupala do správcovy chaty oknem.

Na místě byla vysílačka, ale návod k ní byl v angličtině. Žena si tak kvůli její neznalosti nedokázala zavolat o pomoc. Její prsty na nohách zbělely mrazem a celé otekly. Než si mohla opět nasadit boty, uběhlo několik dnů. Mezitím si vyrobila z klacků provizorní sněžnice, díky kterým se mohla pohybovat.

Jakmile se jí udělalo trochu lépe, snažila se dostat do bezpečí v civilizaci. Marně. „Několikrát se snažila dostat ven, ale pokaždé jí v tom její fyzický a psychický stav zabránil. Byla zničená ze ztráty partnera,“ řekla Kennet. Popel z ohně, který si založila, aby se zahřála, pak využila k tomu, aby před chatu napsala H jako help.

Záchrana přišla nakonec tuto středu. Fyzicky je nyní Češka v pořádku, ale psychicky strádá a chce se co nejdříve dostat zpátky domů. Momentálně pobývá u Kennet ve městě Glenorchy. Její rodina byla již informována, že je v pořádku. Případem se zabývá policie, ale smrt Čecha nevyšetřuje jako podezřelou. Přesnou příčinu úmrtí určí koroner.

Vše o tragédii Čechů na Novém Zélandu čtěte zde

rukkapane ( 9. ledna 2023 15:03 )

To je ***🙀na to cloveka nemuze nikdo pripravit?? To snad vi kazdy maly dite, ze se nemas chovat ja idiot

ejvm1712 ( 26. srpna 2016 11:31 )

Pavlínka moc rozumu asi nepobrala,když se dobrovolně vydala na takovou tůru. Kolik jí tak může být? Třicet? To by už měla vědět co a jak

ellenic ( 26. srpna 2016 09:46 )

Nechápu, jak se mohou v zimě vydat na takovou dost nebezpečnou tůru bez toho, aby někomu řekli, kam se vydají, bez patřičného zajištění. To neměli ani mobilní telefon ? Dnes lidé dost riskují s jediným cílem, zažít dobrodružství. Zbytečně zmařený mladý život .

santikxauz ( 26. srpna 2016 00:34 )

Jak se říká,kdyby seděli doma na zadku,tak by se jim nestalo,pořád musí někam lézt.

w.mojko ( 25. srpna 2016 20:32 )

 smutné,tragické,ale riskovali a mali byť pripravení, že v zimnom období na NZ jednak nechodia po týchto trasách často turisti, ale aj na to, že sa im može prihodiť niečo nepríjemné a pomoc nebude...mala šťastie,že sa zachránila aspoň ona

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání