Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Čech zahynul v horách, Češka přežila měsíc v opuštěné chatě: Napsala SOS do sněhu

Autor: venu - 
25. srpna 2016
07:54

Měla štěstí v neštěstí. Z dvojice českých turistů, kteří se vydali v lednu na Nový Zéland, se domů vrátí už jen jeden. Horskou túru známou jako Routeburn track, kterou na konci července společně podnikli, totiž přežila pouze žena. Zatímco její přítel našel v novozélandských horách smrt, ona se snažila přežít v horské chatě, na kterou naštěstí narazila. Na záchranu čekala dlouhých pět týdnů...

Zoufalá Češka našla útočiště v horské chatě u jezera Mackenzie poté, co její přítel v horách spadl a zabil se. Od místa jeho pádu to bylo do chaty dva kilometry. Tuto trasu zdolala za tři dny. Promrzlá a zraněná narazila na chatu, do které se naštěstí dokázala dostat a zůstala v ní celý měsíc o samotě, než ji ve středu zachránili. Žila ze zásob jídla, které byly v chatě uskladněné, a zahřála se ohněm, který si rozdělala. V chatě bylo i rádio, ale nedokázala ho zprovoznit, aby si zavolala pomoc dřív.

Policejní mluvčí Olaf Jensen agentuře AFP řekl, že žena utrpěla lehká zranění a byla podchlazená. Právě kvůli tomu a hlubokému sněhu se rozhodla zůstat v chatě a doufat, že ji v nejbližší době někdo zachrání. Nakonec však čekala pět týdnů. I když byli s přítelem oba dobře vybavení a zkušení horalové, nevzali si s sebou žádný lokátor, což bylo velkou chybou.

Pomoc však nakonec k ženě dorazila. Helikoptéra se záchranným týmem, který zalarmoval český konzulát, dvojici hledala, prolétávala hory křížem krážem, ale nedařilo se jim je najít. Nakonec však pomohly stopy, které zoufalá žena dělala do sněhu, aby na sebe upoutala pozornost. „Když se k ní záchranný tým dostal, byla v totální extázi a šťastná,“ popsal Olaf Jensen. 

Policie nyní zjišťuje, jak její přítel zemřel. „Podle všeho šlo o nešťastný pád,“ uvedl Jensen. Jeho přítelkyně se snažila k muži dostat, ale byl na místě mrtvý. Žena uvedla, že s ohledem na její ztrátu a to, co si prožila, se jí daří dobře. Jensen také dodal, že do čtvrtečního večera snad najdou i tělo muže.

„Je to velmi neobvyklý případ,“ řekl Jensen. „Je podivné, že je někdo tak dlouho pohřešovaný v novozélandské buši a nikdo o tom nedá takovou dobu vědět,“ uvedl. „Je tady mnoho nezodpovězených otázek, ale než budeme moci říct k případu něco bližšího, budeme si ho muset kousek po kousku poslepovat,“ dodal.

ZNÁTE ŽENU, KTERÁ PŘEŽILA TENTO HRŮZNÝ ZÁŽITEK? PIŠTE NÁM NA tip@blesk.cz!

Vše o tragédii Čechů na Novém Zélandu čtěte zde

nafta ( 27. srpna 2016 22:59 )

Napsala SOS? Z popola vyznačila písmeno H. Sprostosti, to si s vami človek užije.

jakobforman ( 25. srpna 2016 22:46 )

Tak a teraz si to zhrňme...Ktorý rozumne uvažujúci človek, by sa vybral na turistiku 27.12(termín kedy vyrazili v zime na južnej pologuli) do Tatier, prípadne Álp na miesta položené vo výške okolo 2 000m a vyššie, do terénu, ktorý vôbec nepozná. Pretože ich pôsobenie na NZ presne tejto špecifikácii zodpovedá. Nechcem k tomu viac písať, pretože to asi nemá zmysel.

ivoadler ( 25. srpna 2016 14:18 )

Teď se mi fakt ulevilo. V Blesku je na titulní stránce hlavní téma škodlivost alobalu. Těm redaktorům snad přeskočilo.

makmark ( 25. srpna 2016 11:11 )

 chci být sprostý a nakopat za tohle hlavně naším nenazranym telefonním operátorům za šílený roming. Za jeden MB dat v mobilu pro internet si účtují na jiném světadílů 300 korun.. atakdale..

moiaza ( 25. srpna 2016 10:54 )

Naši "soudruzi turisté" asi udělali někde chybu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání