Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Bachař Líbal dostal za uplácení podmínku na tři roky. Je to spiknutí, tvrdí

Autor: ČTK, Mii - 
23. srpna 2016
14:50

Táborský soud ve středu uložil bývalému řediteli litoměřické vazební věznice Tomáši Líbalovi podmíněný trest tři roky za podplácení a nedovolené ozbrojování. Obžaloba tvrdí, že Líbal loni v létě nabídl tehdejšímu řediteli vězeňské služby Pavlu Ondráškovi v zotavovacím zařízení Pracov na Táborsku úplatek za to, že jej dostane zpět na místo náměstka generálního ředitele vězeňské služby. Úplatek se pokusil dát ještě na několika dalších schůzkách. Středeční rozsudek není pravomocný, Líbal se proti verdiktu na místě odvolal.

„Očekával jsem samozřejmě osvobozující rozsudek. Jak tvrdím od začátku, já jsem tím poškozeným v této kauze. Proto jsem se odvolal a stejným způsobem se hodlám hájit i dál,“ uvedl ve středu po rozsudku Líbal. Obžaloba podle něj stojí na křivém obvinění. „Případ je absurdní. Pokud dojde k politickým změnám, musí někteří lidi z různých funkcí odejít, nebo jsou k tomu donuceni,“ dodal. Líbal byl v minulosti ekonomickým náměstkem vězeňské služby. V momentě, kdy se ministryní spravedlnosti stala Helena Válková (ANO), se podle něj stal nežádoucí osobou. 

Soud přitom pro Líbala mohl skončit ještě hůře. Státní zástupce Roman Tibitanzl navrhoval pro obžalovaného nepodmíněný trest, mimo jiné za trestný čin vydírání. Soud od toho nakonec ustoupil. „Důkazy, že by se obžalovaný dopustil vydírání, nejsou prokázány,“ uvedl předseda senátu táborského soudu Ondřej Kubů. Tibitanzl si vzhledem k tomu a také kvůli výši trestu ponechal lhůtu na rozmyšlenou, zda se odvolá.

Líbal přiznává, že s Ondráškem v Pracově jednali. Prý ale mluvili o agendě spojené s vězeňskou službou. Odrášek jej pak ještě pozval na několik schůzek v Praze. Před nimi však už celou záležitost oznámil na Generální inspekci bezpečnostních sborů (GIBS) a jejich setkání nahrával. 

GIBS okamžitě reagovala, Líbala zadržela a soud ho poslal do vazby. Tam obžalovaný strávil zhruba dva měsíce. Ondrášek si už loni v srpnu novinářům postěžoval, že po svém nástupu do funkce se stal nepohodlným určitým zájmovým skupinám a politikům. Údajně proto, že prohlásil, že prověří všechny zakázky vězeňské služby a že bude usilovat o to, aby za jeho působení byly zakázky transparentní. Podle Líbala však Ondrášek na funkci nestačil a řadu svých podřízených s letitou praxí zbytečně propustil.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání