Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Kalamita odřízla hory od světa

Jen s obtížemi se včera vyhrábavali v obcích Krušných hor ze záplavy sněhu. V Potůčkách nasadili veškerou techniku i od soukromníků.
 (Autor: Jaroslav Fikar)
10. února 2006
17:00

Bílé peklo! Řidiči, kdo nemusíte, nejezděte do výše položených míst. Čekají vás tam neprůjezdné silnice a upracovaní silničáři

Horské osady odřízlé od zbytku země, silnice zaváté sněhovými jazyky, bezradní silničáři a všude zoufalí uvízlí trosečníci. Tak včera bílá ledová hrůza přikryla západ Čech. Silnice z Božího Daru do Jáchymova nebyla sjízdná ani s řetězi. Uzavřeno zůstalo 15 silnic a od Mariánských Lázní přes Teplou, Horní Slavkov až po Klínovec vyhlásil Karlovarský kraj kalamitní stav. "Sotva se podařilo zprůjezdnit uzavřené silnice v okolí Mariánských Lázní, už volali o pomoc od Toužimi a z celých Krušných hor. Kvůli nehodě se musela uzavřít silnice z přechodu Pomezí do Chebu. To nepamatuju!" přiznal vedoucí zimní údržby kraje Josef Bulka. Starosta Božího Daru Jan Horník vzkázal řidičům, aby odložili cestu do obce a přes nedaleký přechod Oberwiesenthal. "Pro návštěvníky, kteří mají v obci rezervován pobyt na jarní prázdniny, je vyhrazeno parkoviště nad obcí směrem k hraničním přechodu, takzvaná Kapka. Hosté ať ale počítají s tím, že nebudou moci vyložit zavazadla před hotelem, neboť vjezd do obce je uzavřen," varoval starosta. Řidiči mnohde zůstali trčet v třímetrových závějích. Zřejmě nejhorší sirtuace byla v trojúhelníku Prameny-Podstrání-Krásno. Tam zapadla ve sněhu kráva. Prochladlou ji vyvedli, až když padala únavou na bok. Také v Železné Rudě zkolabovala doprava. Za tři dny tam napadlo 80 centimetrů sněhu. "V Jáchymově se nám vzpříčil kloubový autobus. V jenišovské zatáčce smrti zůstaly trčet kamiony. Sypač, který vyjel za nimi, uvízl. Silnice na Klínovec je jako past. Nedá se tam vyjet ani couvat," varoval majitel odtahové služby Zdeněk Bečvář. Pod závějemi sněhu spadly v lokalitě Pod Železným dvorem u Chodova na Sokolovsku tři komíny. Vyděsili bezdomovce, kteří tam obývají holobyty.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání