Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Matka „džihádisty“: Policisté se syna ptali, jestli by se odpálil

Autor: zb - 
19. srpna 2016
18:43

Jsi schopný se sám odpálit? Tak se podle matky „džihádisty“ z Plzeňska ptali policisté jejího syna Jana S. (21). Ten sedí ve vazbě kvůli přípravě teroristického útoku.

Letos v zimě ho zadrželi v Turecku na hranicích se Sýrií. Podle policie se chtěl přidat k Islámskému státu. Jeho matka Dana S. (46) teď byla kvůli synovi na výslechu u policie. „Chtěli vědět, jaký je, s kým se stýkal. Syna se policisté ptali, jestli je schopen si na sebe navléci vestu s náloží a jít se odpálit. Honza jim odpověděl, že by to neudělal, a to ani na louce, kde by byl sám,“ tvrdí matka Dana S.

„Také se mě ptali, jestli Honza jí vepřové maso. Řekla jsem jim, že vepřové nejím já a doma z něj nevařím. Ptali se také na to, jestli se Honza zajímá o víru. Ano. Doma má Korán i Bibli. Ale do vězení chtěl po mně poslat Bibli,“ říká Dana S.

„Vyptávali se i na to, kdy si nechal narůst dlouhé vousy. To bylo nedávno. Ale vousy měl odjakživa. Nerad se totiž holil,“ dodává Dana S. A proč jel Jan S. do Turecka zrovna v únoru? „V létě by to nezvládl. Je tam horko a to on nesnáší,“ vysvětluje Dana S. „Je to naše první vlaštovka. U nás ještě žádný terorista není, v jiných zemích jsou. Někoho asi potřebovali, aby bylo o čem psát,“ tvrdí Dana S.

Útěková vazba?

Před dvěma týdny zamítl Krajský soud (KS) v Plzni stížnost proti vazbě, kdy se Jan S. domáhal svého propuštění. Výsledek ale nesdělil. „Dnes jsme poslali odůvodnění rozhodnutí a spis na Okresní soud Plzeň-jih. Podrobnosti se budou moci sdělit, až se s obsahem seznámí soud, státní zastupitelství a obhajoba,“ uvedl v pátek mluvčí KS David Ungr. Matka „džihádisty“ prý ale výsledek zná. „Důvod vazby je, aby neutekl,“ řekla Dana S.

lunatic ( 19. srpna 2016 19:15 )

Pro Váš pohodový víkend-ano,vláda byla u výslechu -dokonce si pozvali i Shapira a ten se přiznal

lunatic ( 19. srpna 2016 19:01 )

Jako matku tu paní chápu,že chce synovi svojí výpovědí pomoci ;jinak však mám názor,že je velmi smutné,kdyby se člověk ocitl v situaci,že by se měl s policisty bavit-nic proti nim nemám,podle zákona však člověk může odmítnout vypovídat k čemukoliv-přitíží mu to sice,ale protihráč u šachovnice však mnohdy musí být tvůrcem partie sám ... není totiž v čem hledat rozpory

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání