Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Zemřel psycholog Jiří Jelen: Figuroval i u kauzy Kajínek

Autor: dce - 
18. srpna 2016
13:07

Po těžké nemoci zemřel v nedávné době známý český psycholog a soudní znalec Jiří Jelen. Jeho jméno figurovalo u soudů velkých plzeňských případů. Soudní posudek vypracovával i pro případ Jiřího Kajínka.

Jeho jméno často zaznívalo v médiích, redaktoři se na něj obraceli s dotazy ohledně psychologie lidí, kterých se dotýkaly různé zločiny. Jiří Jelen odpovídal i na ty nejzvláštnější otázky. Jenže nepůsobil pouze jako odborný poradce pro média, ale zejména jako rodinný a psychologický poradce a soudní znalec.

U plzeňského soudu často přednášel své odborné závěry. Jeden takový také dodal k případu Jiřího Kajínka.Nemyslím si, že Kajínek je vrah,“ řekl Jelen v rozhovoru pro časopis Ring.

Spolu s další psycholožkou na dotaz soudce Kajínkovi navrhovali trest 12–15 let. Doživotí by podle nich nemělo smysl. Soudce si ale tehdy vyžádal další posudek. „Kdyby se tehdy nevyžadoval ještě jeden znalecký posudek, na základě mého soud nemohl rozhodnout o doživotním trestu,“ řekl Jelen.

Vážený psycholog figuroval také v případu, který loni šokoval veřejnost. Před soudem stanul muž, který brutálně týral a vydíral čtyřletého syna své partnerky. Drsné odposlechy ho usvědčily z extrémního fyzického násilí. Výslechy chlapečka byly dlouhou dobu negativní, ačkoliv ho vyslýchal právě Jelen. Chlapec měl takový strach, že ani zkušený psycholog z něj nedokázal dostat pravdu.

Jelen vypracovával i psychologický posudek na policistu, který v roce 2004 čtyřikrát vystřelil na chodce, který přecházel rušnou křižovatku. Kulky ho nezranily, ale jedna se zaryla do projíždějícího vozu. Právě Jelenův posudek rozhodl, že policista nemohl na svou žádost znovu obléknout uniformu.

Poměrně často Jelen figuroval jako znalec u případu sexuálního násilí na dětech. Jeden takový případ se odehrál v dětském domově ve Stodu v roce 2012. Dva chlapci (14 a 15), kteří zde žili, znásilnili teprve šestiletou Zuzanku. Druhý případ se odehrál o dva roky později na Sokolovsku – čtyřicetiletý muž znásilnil sedmiletého chlapce, kterého měl hlídat.

Vypovídal i u případu sexuálního zneužívání nezletilé dívky (14) z roku 2008. Ta měla svést partnera (26) své matky, který později stanul před soudem. Sexuální styk byl podle obou zúčastněných dobrovolný. „Sexuální jednání na dívce nezanechalo žádné následky,“ uvedl tehdy podle serveru Deník.cz Jelen.

Psycholog Jiří Jelen zemřel podle informací Blesk.cz v nedávné době po závažné nemoci.

blondie-devil ( 21. srpna 2016 04:48 )

Ovšem,další úmrtí člověka,který měl v hlavě mozek!Jistě zemřel na přepracování, náhlé selhání organismu,infarkt myokardu,atd!?Pan Kajínek vraždit ani nemohl!Pouhý pohled na anatomii lidského těla,je jasným důkazem toho,že pan Kajínek by musel být chobotnice. Pan Kajínek neztratil svou důstojnost a nadhled.Ve světě platí,,při nedostatku důkazů,vždy ve prospěch obžalovaného''.Smutné.

verka1 ( 18. srpna 2016 14:59 )

kdo tedy chtěl, aby Kajínek dostal doživotí? tolik nesrovnalostí, natočil se i film a Kajínek pořád sedí ve vězení. jedině by musel byt vážně nemocný, aby mu dal prezident milost.

kozinozka ( 18. srpna 2016 14:30 )

jenže ono už fakticky není kam utíkat.....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání