Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zvrat v případu 16 let staré orlické vraždy: Vrah uniká! Soud chyboval

Autor: dce - 
16. srpna 2016
10:16

Městský soud v Praze chyboval, když po nálezu těla na dně Orlické přehrady nepovolil obnovu řízení v případu vraždy. Ústavní soud (ÚS) dnes vyhověl stížnosti pozůstalých. Soud musí obnovu zvážit znovu, výsledek však zůstává nejistý, a to i proto, že se blíží konec zkrácené promlčecí lhůty. Justice původně zprostila dva podezřelé obžaloby kvůli nedostatku důkazů.

Podle ÚS mají pozůstalí v pozici poškozených právo vystupovat prostřednictvím zmocněnce v řízení o povolení nového procesu, a to i přesto, že s tím trestní řád výslovně nepočítá.

V případu zastřeleného muže soud pozůstalé neinformoval, a nedal jim tak možnost uplatňovat svá procesní práva. „Řízení vlastně probíhalo jen mezi státním zástupcem a městským soudem,“ uvedl soudce zpravodaj Jan Filip.

Dcera oběti Zuzana Kosová tuší, že vražda otce zřejmě zůstane nepotrestána, ale věří, že nález může pomoci dalším lidem v podobné situaci, případně může vést ke změně zákona. O blížícím se konci lhůty Kosová věděla.

„Ani jsem neočekávala, že ÚS s tím bude schopen něco dělat. Hrozně mě mrzí ty průtahy orgánů činných v trestním řízení,“ řekla novinářům. „Já jsem musela dojít až sem, protože bych to tatínkovi prostě nemohla udělat,“ dodala Kosová.

Muž zemřel násilnou smrtí v roce 2000. O šest let později stanul před soudem kvůli podezření z vraždy synovec oběti Jaroslav Š. spolu s údajným komplicem Janem M. Obžaloba tehdy za vraždou viděla peníze, konkrétně pět milionů korun vložených do transakce s valutami.

U soudu se ale tehdy nepodařilo s jistotou prokázat, kdo, kdy, kde a proč oběť zavraždil. Synovec oběti byl ovšem v jiném procesu odsouzen za majetkový delikt v souvislosti s penězi, které od strýce převzal.

Tělo oběti se našlo předloni v dubnu náhodou při pátrání po jiném pohřešovaném člověku, a to v hloubce 18 metrů nedaleko hradu Zvíkov. Bylo omotané řetězem a zatížené podstavcem přenosné dopravní značky. Ukázalo se, že oběť někdo zastřelil. Po nálezu těla státní zastupitelství podalo návrh na obnovu řízení, Městský soud v Praze jej zamítl.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání