Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Mladíci z výchovného ústavu plánovali vraždu: Soud je poslal do vězení

Autor: ČTK - 
15. srpna 2016
16:11

Tresty od tří do čtyř let vězení potrestal ústecký krajský soud čtyři mladíky, kteří podle obžaloby plánovali vraždu otce a případně i malé sestry jednoho z nich. Tři z odsouzených jsou mladiství, jeden dospělý. Vraždu podle soudu plánovali ve výchovném ústavu v Boleticích v Děčíně. Rozsudek není pravomocný. Všichni obžalovaní se vzdali práva na odvolání, lhůtu pro případné odvolání si ponechal státní zástupce.

Čtveřice podle soudu plánovala letos v únoru útěk z výchovného ústavu a cestu na severní Moravu. Tam podle soudu chtěli zabít otce jednoho z mladistvých, ukrást peníze a auta. Obětí se mohla stát i nevlastní sestra strůjce nápadu, pokud by se v domě nacházela. "Kromě doznání obžalovaných zejména z přípravného řízení měl soud k dispozici výpověď jednoho z chovanců výchovného ústavu, který se původně také zapojil do plánování. Nakonec se polekal a všechno oznámil vychovatelkám a psycholožce," řekla předsedkyně trestního senátu Jana Kurešová.

Mladík, který plánoval zabít svého otce a spolupachatelům nakreslil plánky domu, má ve vězení strávit čtyři roky, další dva mladiství po třech letech. K mimořádnému zvýšení sazby pro mladistvé, která by byla pět až 10 let, nebyl podle Kurešové důvod. „(Soud) uvážil, že ten čin tak, jak byl připraven, byl ještě velmi vzdálen samotné realizaci. Mladiství by nejprve museli realizovat útěk z výchovného ústavu. Už za situace, kdy by po nich pátrala policie, by museli absolvovat cestu téměř přes celou republiku a pak ještě by museli vyhledat dům poškozeného, vniknout dovnitř a tak dále,“ vysvětlila Kurešová. Soud přihlédl také k psychologickým posudkům, podle nichž jsou všichni ještě nevyzrálí.

Z těchto důvodů a také kvůli nejmenšímu podílu na skutku soud mimořádně snížil trest pro jediného dospělého. I ten má ve vězení strávit čtyři roky. Běžná trestní sazba přitom byla v jeho případě 15 až 20 let vězení.

Dva z mladíků soud zprostil obžaloby z přípravy znásilnění malé sestry údajného strůjce plánu. Na té se podle žalobce domlouvali v romštině, aby jim ostatní nerozuměli. „Krajský soud dospěl k závěru, že nebyly naplněny znaky přípravy k tomutu provinění, protože v tomto směru jejich jednání zůstalo pouze v rovině slovní verbalizace,“ dodala Kurešová.

marlen52 ( 15. srpna 2016 20:14 )

tito zmetci by se už neměli dostat mezi lidi.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání