Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

S vrtulníkem natankoval u benzinky: Prostě mi nevyšlo palivo, řekl pilot Igor S.

Autor: Tomáš Koníček - 
12. srpna 2016
05:01

Už mu chyběl jen kousek do cíle, ale musel nuceně přistát. Docházelo mu palivo ve vrtulníku. Podnikatel Igor S. (37) stroj použil pro cestu na návštěvu z Prahy na Slovensko. Sedl nedaleko benzinové pumpy. A tam si natankoval. Vzbudil tím pořádný rozruch. Sám pilot ovšem kuriózní situaci za nic výjimečného nepovažuje.

Zřejmě mu svítilo »hladové voko« jako v legendární Škodě 1000MB, a tak nebylo zbytí a musel přistát na silnici u pumpy v obci Valaská nedaleko Brezna. „Prostě by mi nevyšlo palivo, takže jsem musel jít na přistání,“ řekl Blesku Igor, který letěl s kamarády z Prahy do Brezna.

Na pomoc si prý přivolal asistenční vozidlo. „Bylo to domluvené, aby nevznikl problém dopravě,“ vysvětlil pilot, jenž létá přibližně pět let. Pak už jen vysunul přídavná kolečka na ližinách a s kamarády dotlačil vrtulník ke stojanu.

Zaskočený byl především z obrovské popularity. „Chytil se toho kdekdo a pořádně se to rozjelo. Není to něco tak speciálního, jak to vypadá,“ tvrdí Igor. „Lidé ho zastavovali. Fotili si to. Měli jsme tu takovou malou show,“ řekla vedoucí čerpací stanice Erika Ledňová. „Je fakt, že kdybych tam byl autem, tak mám taky radost, že jsem tam někoho takového potkal,“ smál se pilot.

Není prý ani první, ani poslední, kdo takhle s vrtulníkem tankuje. „Můj nápad to není. Několik kamarádů už taky takhle tankovalo. Ani mi to nepřijde divné,“ řekl muž, který podle svých slov natankoval přes 100 litrů a během pěti minut frčel dál. Coby palivo si přitom zvolil stooktanový prémiový natural. Podle něj je to dle manuálu schválené, on ovšem obvykle létá na Avgas, tedy klasický letecký benzin. Motor je certifikovaný na 85 oktanů, takže 100 oktanů je v pořádku.

Zní to možná zvláštně, ale toto prý není v letecké dopravě zakázáno. „Obecně řečeno, při dodržení předpisů – například dodržená vzdálenost od osob a budov – a se souhlasem majitele pozemku pilot žádné předpisy neporušuje,“ řekl Blesku Vítězslav Hezký, mluvčí úřadu pro civilní letectví.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání