Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Z Orlíku vytáhli oběť vraždy: K otevření případu to ale nestačilo

Autor: dce - 
10. srpna 2016
18:28

Když předloni vytáhli potápěči z Orlíku mrtvolu, lidem se hned vybavily děsivé orlické vraždy. I toto byla oběť násilného trestného činu, která zmizela v roce 2000. Ačkoliv měl zabitý muž v hlavě kulku a před několika lety domnělí vrazi stanuli před soudem, na znovuotevření případu to podle soudu nestačí.

Luboš Novák zmizel začátkem května 2000. Jeho dcera Jana Kosová (34) věděla, že byl Novák domluvený se svým synovcem Jaroslavem Š. na výměně korun za valuty. Mělo se jednat o pět milionů, část peněz si Novák dokonce vypůjčil od známých. Peníze synovci 1. května předal a pak zmizel.

A Jaroslav Š. začal náhle utrácet. Policie, která zmizení Nováka vyšetřovala, Jaroslava Š. a jeho kamaráda Jana M. začala podle deníku Mladá Fronta Dnes podezírat. „Manžel mi ráno ukázal peníze schované v mrazáku, večer mi sdělil, že zabili strýce a jeho tělo odvezli za Prahu. Hodili ho prasatům, která prý sežerou všechno a nic nezbude,“ tvrdila u soudu manželka Jaroslava Š.

Jednou kulkou do hlavy měl podle ní Nováka zabít Jan M. Jenže už tehdy důkazy k usvědčení dvou mužů nestačily a dvojice byla zproštěna viny. „Důvodem pro zproštění obžaloby byl fakt, že se nepodařilo prokázat kdo, kdy, kde, a především proč a jakým způsobem a zda vůbec poškozeného Luboše Nováka zbavil života.“

V roce 2014 hledali na dně Orlické přehrady policisté jiného pohřešovaného. Policejní pes označil z člunu podezřelé místo. Potápěči pak z hloubky 18 metrů vytáhli značně rozložené tělo omotané modrou plachtou. Řetězem bylo přivázáno k přenosné dopravní značce.

Pátrání nakonec odhalilo, že se jedná o Luboše Nováka, který zemřel jedinou ranou z pistole do hlavy. 4. února se případ vrátil k soudu, ale soudkyně ho nakonec smetla ze stolu.

Z nyní opatřených důkazů lze dovozovat, že vraždu spáchal jediný pachatel, a to jediným výstřelem do lebky poškozeného, místo, kde se tak stalo, ani ostatní okolnosti, ani další důkazy zjištěny nebyly. Již z toho vyplývá, že návrh státního zástupce na povolení obnovy řízení by byl zřejmě neúspěšný,“ stojí v odůvodnění soudkyně Veroniky Čeplové.

V případu se navíc blíží promlčecí lhůta. Jana Kosová, její sestra a matka se obrátily na Ústavní soud se stížností o porušení práv na účinné vyšetřování a tím i právo oběti na účinnou ochranu. Ústavní soud je pro rodinu poslední nadějí na ospravedlnění smrti jejich blízkého.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání