Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Podnikatele před Vánoci ubodal v Trutnově účetní, vrah se k jeho zabití doznal

Autor: ČTK - 
2. srpna 2016
13:17

Policisté ukončili vyšetřování prosincové vraždy podnikatele v Trutnově. Podle kriminalistů jej pro peníze zavraždil jeho šestačtyřicetiletý účetní z Trutnova. V případě odsouzení hrozí účetnímu za vraždu, podvod a zpronevěru až 20 let vězení, případně výjimečný trest. Spis s návrhem na podání obžaloby policie nyní předává krajskému státnímu zastupitelství.

Sdělila to mluvčí hradecké krajské policie Ivana Ježková. Účetní šestapadesátiletého podnikatele podle kriminalistů ubodal 39 ranami loni 22. prosince. Předtím mu při fyzické potyčce ještě zlomil páteř. Po vraždě se neúspěšně pokusil odstranit tělo oběti. Podezřelého účetního policie zatkla 25. prosince, soud ho následně poslal do vazby. "Účetní s policisty spolupracoval a k činu se plně doznal," uvedla Ježková.

Účetní podle policie podnikatele při vedení jeho účetnictví podvodnými manipulacemi připravil o více než 15 milionů korun. "Když podnikatel zjistil, jakým způsobem s jeho účty manipuluje, požadoval vyrovnání závazku. Obviněný, aby se zbavil tohoto tlaku, podnikatele zavraždil," uvedla Ježková. Peníze účetní podle ní převážně utratil v hracích automatech.

Dalších devět milionů korun pak obviněný postupně zpronevěřil jako účetní i obci Malá Úpa na Trutnovsku. Obci vedl účetnictví od roku 2008. V březnu 2014 obcí se 140 obyvateli otřásla sebevražda tehdejšího starosty Jana Patzelta (sdružení Za jednotnou Malou Úpu). Policie jeho smrt uzavřela jako sebevraždu zastřelením. "Vyšetřování jednoznačně vyloučilo jakékoliv cizí zavinění jeho smrti," řekla dříve ČTK Ježková.

Znalci obviněného charakterizovali jako bezohledného a nezodpovědného egoistu, který neprojevuje nad svým činem žádnou lítost. "Po celou dobu vyšetřování řešil pouze svoji situaci a měl sklony k sebelítosti. Jeho rozpoznávací schopnosti byly ale zcela zachovány," uvedla mluvčí.

Obviněný účetní v minulosti stál i na straně zákona. V roce 2007 podle lednové reportáže televize Nova pomáhal rozkrýt zpronevěru 1,5 milionu korun na obecním úřadě v Horním Maršově. Na machinace tamní účetní se tam přišlo v době, když byla nemocná a nynější obviněný za ni zaskakoval jako externista.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání