Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Čech, který se chtěl dát k ISIS: Po návratu z noční ho vytáhli z domu a svlékli, popsali místní zásah

Autor: Zbyněk Schnapka - 
1. srpna 2016
18:23

V Sýrii se chtěl přidat k teroristům z Islámského státu (IS), policistům se k tomu prý přiznal. Jeho zatýkání navíc bylo podle sousedů velmi dramatické. Nepopisujeme příběh Brita, Němce nebo Francouze... Za džihádisty se přes Turecko vydal Čech Jan (21) z malé obce na Plzeňsku. Teď čeká ve vazbě.

Jak uvedl týdeník Respekt, Jan byl zadržen letos v lednu v Turecku na mezinárodním letišti. U sebe měl mít letenku na vnitrostátní linku na syrské hranice. Turecké policii údajně přiznal, že plánuje přechod do Sýrie, která je zmítaná občanskou válkou a jejíž části jsou pod kontrolou takzvaného Islámského státu. Turci tak okamžitě Jana vrátili do Česka a informovali české kolegy.

Policie ho zpočátku vyšetřovala na svobodě, pak ale přišel obrat! Podle místopředsedkyně okresního soudu Simony Kubouškové bylo rozhodnuto o vzetí do vazby. Důvod? Obava z pokračování trestné činnosti a z útěku. Co to přesně znamená?

Zásahová jednotka Jana sebrala ve středu 20. července. „Bylo to v šest hodin ráno, když se vrátil z noční směny domů. Dovnitř měli vtrhnout policisté v neprůstřelných vestách a se samopaly,“ popisuje sousedka Květa. „Údajně ho vytáhli z domu na ulici, tam ho svlékli a prohledali. Pak obcházeli domy sousedů a zakázali jim o tom, co viděli, mluvit,“ tvrdil místní hospodský.

V zákazu mluvit má nejspíš pravdu. Lidé v ulici, kde Jan bydlí, se o něm nechtějí bavit. Popisují jen to, že v nedávné době začal nosit plnovous. To pochopitělně nic neznamená, i když jsou vousy pro džihádisty typické, na druhou stranu jsou i módním hitem. Zároveň Jan, který mluví arabsky, na internetu sledoval arabská videa a média nebo čtení z koránu. Mnoha lidem by se to mohlo zdát vzájemně propojené.

Blesk chtěl vědět, jak policejní zásah probíhal. Mluvčí Národní centrály Jaroslav Ibehej proti organizovanému zločinu SKPV to ale odmítl Blesku okomentovat: „Podávání informací k případu si vyhradilo Krajské státní zastupitelství v Plzni.“ Jan má být stíhán pro zločin účasti na organizované zločinecké skupině (tedy jinými slovy pravděpodobně Islámský stát) ve stadiu pokusu.

Chce ven z vazby

„Muži, který má trvalé bydliště na jihu Plzeňska, hrozí vězení od tří do 12 let. O vazbě rozhodl Okresní soud Plzeň-jih a nyní je spis na Krajském soudu v Plzni,“ řekla mluvčí okresního soudu Petra Sochůrková. Důvodem je to, že se Jan proti vazbě brání, podal si stížnost. „Krajský soud by mohl rozhodnout o vazbě už tento čtvrtek, ale předseda Senátu musí do té doby obdržet doplňující podklady, které si vyžádal. „Jinak rozhodne déle, ale rozhoduje se bezodkladně v řádu dnů,“ okomentovala to mluvčí krajského soudu David Ungr.

lunatic ( 2. srpna 2016 04:19 )

Zapomněl jste zmínit,že ve válečném stavu ... a v něm se Sýrie aktuálně i nachází,je především nutné postavit ke zdi vojenské zběhy ve věku,kdy mají brannou povinnost - ovšem,zde jsou vítáni - dokonce jako hrdinové

lunatic ( 2. srpna 2016 04:15 )

Mě ke klidu zcela postačuje ujištění pana prezidenta,že bude-li to zapotřebí,tak sám vezme do ruky zbraň ;bohužel však neupřesnil,za jakým účelem tu zbraň jaksi uchopí ?

marcell ( 2. srpna 2016 01:01 )

Jo, až začnete zabíjet jejich děti (myslím vládních činitelů), tak jen pevně doufám, že je TAKÉ budou opět krýt a opečovávat ve věznici, jako Kramného a taxivraha, aby je náhodou vězni neubili, jako je to u normálního lidu, na kteý oni ohled neberou...

marcell ( 2. srpna 2016 00:51 )

Proč nevíme celé jméno a příjmení takovéhoto zm...r...da? Bojíte, že ho vězni PRÁVEM ubijí za život 3 nevinných lidí, jako skrývate našeho vraha Kramného, kde ostatní jsou jen v záložní době 2 týdny a to "hovado" velice slušně řečeno, tam je už asi 8 týdnů a také takhle skrýváte identitu taxivraha, aby těm skur...ve...ným...CHUDÁKŮM dle vás, nikdo neublížil? A co takhle si přečist názor matky, které byl zabit syn taxikář? Máte vy, co to soudíte vůbec děti? Máte vůbec srdce? Je vidět, že ty největší parchanty kryjete, proč ale? V této ochranné lhůtě mohou být vězni pouze 14 dnů a proč je tam Kramný už 8 týdnů? Aby ho nezabili? Tak proč zabil on dítě a manželku? Na takovéto zm...rd...y berte ohled? Aby ho tam neu..jeba...li...do smrti? Pro nemít režim jako ostatní? Je něco víc ten vrah co zabil manželku a dítě? Proč jiní vězni, co nezabili dítě a nebo dokonce ani 3 lidi, musí být krytí, kde neřeknete příjmení taxivraha, aby náhodou ho nezabili nebo proč? Aby je ostatní nezabili nebo neubili? A co tak kdyby to byly vaše děti, které by zabili, vy co nad nimi tak držíte tu ochrannou ruku, vy ve vládě, co by se asi stalo? Jedině prezident Zeman, to dokáže pocítit, má dceru a také zdravé lidské názory na to co se děje a co může ještě přijít...Ten by věděl, jak vraha potrestat, ale naše vláda ne...Ale až někdo takhle zabije dítě někoho z vlády??? Co se bude dít? Dle těchto zákonů, asi nic, takže vrazi, máte volnou zřejmě volnou ruku...

jansochor ( 1. srpna 2016 22:12 )

Tak nějak. Obuchem po hřbetě a poslat makat do nějakého kamenolomu, když už teda dopadené nepřátele nestavíme ke zdi.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání