Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Houbaři, pozor! Za tenhle hřib zaplatíte milionovou pokutu

Autor: Kristýna Beránková - 
27. července 2016
12:07

Okousaný suchohřib? Ale kdeže! Jde o vzácný hřib královský. Našel ho Dalibor Marounek na severu Čech. Na raritu si ale nechte zajít chuť. Pokuta za sběr je až milion korun.

Nenápadná houba, kterou už ochutnal slimák, je vzácná rarita. A přísně chráněná. Pokud si hřib královský odnesete v košíku, můžete za každou houbu dostat pokutu padesát tisíc korun.

Firma, která by poslala své zaměstnance sbírat hřiby královské, může za každý kousek zaplatit dokonce až milion! Přesné místo nálezu mykolog Marounek tají.

„To víte, že by to každý houbař chtěl vědět. Ale nemůžu jim to říct. I kdyby se chodili jen dívat, naleziště by mohli zničit,“ vysvětluje. Prozradil jen, že to bylo v severních Čechách ve výšce 400 metrů nad mořem. V Česku vyroste ročně pár kousků.

Fotogalerie: Letošní rok přeje houbám: Houbaři si z…
77 fotografií

Je to vůbec poprvé, kdy se hřib královský objevil mimo svá tradiční naleziště v jižních Čechách, na jižní Moravě a v Polabí. Hřib královský má prý paradoxně rád teplo a sucho. „Vysledoval jsem, že raritní hřiby se objevují, když je horko,“ dodává Marounek.

České lesy skrývají celou plejádu raritních druhů hřibů. Abyste na ně narazili, musíte mít štěstí, nebo vědět, kde hledat tak jako Dalibor Marounek. Většina z nich se nesmí sbírat, můžete si je jen vyfotit.

Na neobvyklé druhy se podívejte v galerii: 

lynx ( 20. září 2019 13:50 )

Opravdu je mimořádně chutný. Mohu potvrdit. Ne nadarmo se mu říká máslák. Ten, kdo mi dva krásné kousky daroval už cca 5 let nežije. V podstatě až ex post jsem zjistil, že má famózní hřibová polévka byla dražší, než želví. Vrtala mi hlavou ta jejich nádherná barva. Kde je ten člověk našel, nikomu nesdělil. Tušení ovšem mám.

lesnismes ( 27. července 2016 20:35 )

I kdyz je nutne brat jakekoliv informace z "blesku" s poradnou porci rezervy,ta k by pokud by to byla pravda asi mnohe obcany napadlo ,proc se mohou diky nejake hoube ocitnout v rukach zlocincu "exekutoru",posleze na dlazbe s detmi v decaku a na druhe strane ruzne podniky vypoustejici do ovzdusi desne jedy dostavaji od statu "pardon"i kdyz je vseobecne znamo ze v cechach ma kazde druhe dite alergye a astma a ze na severu moravy ale vlastne v celem cesku mate excelentni sanci zemrit zcela jiste na nejaky druh rakoviny.Uvedomuji si lide v cesku vubec jeste neco proboha???????!!!!!Kaslete na uprchliky,spise vas zabije s celou rodinou vase prodejne vlady!! Co pro vas udelala vlada sobotky se zemanem!!??? Nic ,akorad odvraci vasi pozornost smerem k uprchlikum,to se jim hodi.

naidka ( 27. července 2016 17:04 )

Jak jinak než královsky. Když ho sníš, tak porozumíš řeči zvířat i některým ženám.

vseznaleksenior ( 27. července 2016 16:56 )

C est mysterieus je francozsky... Znamena to zahaDA, TAJEMSTVI..

zigzag ( 27. července 2016 16:53 )

Me zadna pokuta nehrozi bo o houbu nezavadim i kdyby na me mavala

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání