Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Nemohoucí babičku nechal umírat ve vlastních výkalech: Soud mu potvrdil sedmiletý trest

Autor: ČTK - 
21. července 2016
14:22

Na sedm let do vězení půjde Martin Matoušek, který podle dubnového verdiktu plzeňského krajského soudu dlouhodobě nedával jíst a pít své nemohoucí babičce. Rozhodl o tom Vrchní soud v Praze, který zamítl Matouškovo odvolání. Žena, která měla i nádor na plicích a nemocné srdce, na následky hladovění zemřela loni v únoru. Za týrání osoby ve společném obydlí hrozilo muži až 12 let vězení. Rozsudek je pravomocný.

„Odpovědnost (za smrt ženy) spočívá zejména v tom, že se o ni v tomto stavu nepostaral, zejména v době, kdy muselo být evidentní, že se její stav výrazně zhoršil,“ odůvodnila rozhodnutí předsedkyně senátu Blanka Kozelková. „Délka trestu podle názoru odvolacího soudu odpovídá činu i osobě obžalovaného,“ dodala. Matoušek musí podle verdiktu také zaplatit zdravotní pojišťovně asi 6 000 korun.

Matoušek žil dlouhodobě se svou babičkou v jedné domácnosti. Podle verdiktu jí nedával dostatek jídla a pití, i když věděl, že je žena upoutána na lůžko a nemůže se o sebe postarat. Žil z jejího starobního důchodu, který utrácel za drogy. Ženu podle soudu nechával i několik dní samotnou v zapáchajícím bytě bez elektřiny, nezajistil jí také lékařskou péči, ačkoliv měla žena dlouhodobé problémy se srdcem. Nepustil do bytu ani sociální pracovnici, která chtěla ženu zkontrolovat.

Na špatný zdravotní stav ženy se přišlo poté, co sousedé upozornili na to, že ji delší dobu neviděli. Sociální pracovnice si následně vymohla vstup do bytu, kde našla ženu ležící na zemi mezi vlastními výkaly. Vyhladovělá a dehydrovaná žena zemřela pod dvou dnech v nemocnici kvůli rozvratu vnitřního prostředí při extrémním vyhubnutí. Podle pitevního protokolu vážila 25 až 30 kilogramů. „Měla prázdný zažívací trakt, přičemž jeho vyprázdnění trvá podle znalců několik dní,“ uvedl krajský soud v rozsudku.

Ještě než zemřela, řekla žena policii, že jí pravidelně. Když se jí policista zeptal, jak je možné, že je takto vyhublá, žena však neodpověděla. Poté prý uvedla, že jí vnuk nechává jídlo. Soudy však její výpověď považují za účelovou, podle nich chtěla vnuka bránit.

Matoušek se dnešního jednání nezúčastnil. U krajského soudu nevypovídal, policii však dříve řekl, že babička od začátku roku 2015 jedla jen málo. Když odcházel, nechával jí chléb a sušenky. Nestaral se ale o to, kolik toho babička snědla, ani ji nekrmil. Matouškova obhájkyně Tereza Diaz Outlá v odvolání navrhla, aby soud čin překvalifikoval na neposkytnutí pomoci, za které by mu hrozily pouze dva roky vězení.

1946 ( 21. července 2016 15:15 )

že se o ní nestaral o tom není pochyb, trest si plně zaslouží. Měl možnosti k ní někoho zavolat a poradit se co dál s babičkou, ale nechtějme racionální uvažování od feťáka.

majojo ( 21. července 2016 15:14 )

Sedm let za mimořádně trýznivou smrt seniora. No dědku, bábo, dosloužili jste, mžete jít. Pan vnouček je mladý, bezpochyby se stane pro společnost přínosem.

1946 ( 21. července 2016 15:12 )

Ano, lidé s nádorovým onemocněním nejí,nepijí. Navíc té paní zemřela rok před tím tragicky jediná dcera.

1946 ( 21. července 2016 15:09 )

Jenže spíš se věří sociálním pracovnicím, jako při každém průšvihu. Já je nemohu ani cítit.Zbytečná instituce.

sorbonka ( 21. července 2016 15:09 )

Začala jsem mít pochyby o článku. Musí vystrašit všechny ty, kteří se svých milovaných nechtějí zbavit odložením na LDN a chtějí se s vypětím všech sil o ně postarat v jejich domě do konce. Ti nemocní lidé skutečně odmítají jíst a pít, hubnou. Jistě že jsou dehydrovaní, ale jak už jsem psala, to vyřeší jenom kapačka, po které stejně zvrací. Konec je neodvratný. Obávám se, že rozsudek vystraší všechny, kteří se starají. Nebo to má být reklama na Hospice?!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání