Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Krvavá exekuce v Ostravě: Policie zastřelila bývalého policistu, který pálil na exekutory

Autor: ČTK - 
20. července 2016
11:09

Policisté ve středu dopoledne zastřelili muže, který v Ostravě-Hrabůvce při soudním vystěhování postřelil exekutora a ženu, která jej při exekuci doprovázela. Policisté, kteří u vystěhování zajišťovali bezpečnost, střelbu opětovali a muže zastřelili. Muž byl bývalý policista a k útoku použil pravděpodobně nelegálně drženou automatickou zbraň.

„Zneškodnili ho služební zbraní,“ řekl náměstek krajského policejního ředitele Radim Wita. Podle něj dlužník střílel z dlouhé střelné zbraně. Zda byla legálně držená, není jasné. Bližší informace k případu s ohledem na začínající vyšetřování Wita sdělit nechtěl.

Podle informací ČTK byl zastřelený dlužník policista. Ani toto ale Wita nechtěl potvrdit. „V současné době probíhají úkony trestního řízení. K osobě pachatele se nebudeme vyjadřovat,“ řekl.

„Manželka šla do obchodu a viděla, jak se na zemi v bolestech svíjejí muž a žena. Hlavně u ženy bylo hodně krve,“ popsal situaci serveru Denik.cz muž ze sousedství. Podle mluvčího záchranářů Ladislava Langa je postřelený 51letý muž a 37letá žena. Oba mají středně těžká poranění v oblastí bérce a jsou mimo ohrožení života.

Náměstek pro léčebnou péči Josef Srovnal z Fakultní nemocnice Ostrava kolem poledne řekl, že oba zranění jsou na operačním sále. "U té ženy jde o lehké zranění, tam je předpoklad, že po tom ošetření půjde na standardní oddělení traumacentra. U muže je zranění vážnější, ale ne život ohrožující," uvedl Srovnal. Muž tak bude na jednotce intenzivní péče.

Zastřelený dlužník byl podle informací ČTK policista či bývalý policista. Ani toto ale Wita nechtěl potvrdit. "V současné době probíhají úkony trestního řízení. K osobě pachatele se nebudeme vyjadřovat," řekl. Zda šlo o policistu, nepotvrdila ani žena bydlící nedaleko místa střelby. "Znala jsem jeho přítelkyni. Ta údajně o exekuci vůbec nevěděla," řekla třiapadesátiletá Jindřiška Bitová. Podle ní by zastřelený konfliktní člověk. "Neměl rád lidi, s každým se jenom přel," uvedla.

Aktuální případ v Ostravě není prvním takovým útokem na exekutora. V listopadu 2002 postřelil dlužník (56) soukromého exekutora (26). Případ se stal v Holešově, agresivní muž exekutorovi prostřelil břicho. Holešovský invalidní důchodce dlužil za pronájem jedné zlínské firmě 150 000 korun. Okresní soud v Kroměříži proto nařídil exekuci majetku. Když vymahatel a jeho spolupracovník vešli dovnitř domu, muž na ně křičel, ať jdou okamžitě pryč, a nadával jim. Zaútočil i pěstmi. Oba proto vyšli na ulici k autu a mobilem chtěli přivolat na pomoc policii. On za nimi ale vyběhl a vystřelil, uvedl tehdy zdroj Blesku.

Útočník, silný diabetik, střílel z legálně drženého bubínkového revolveru. Tento brutální útok není ojedinělý. Všem našim členům doporučíme, aby veškeré exekuce u dlužníků uskutečňovali pouze za asistence policie, reagoval tehdy na incident prezident Exekuční komory ČR Juraj Podkonický.

Řada exekutorů přiznává, že má strach. Počet útoků na ně se zvyšuje. „Na Moravě byl jeden soudní exekutor dlužníkem několik hodin násilím držen v uzamčené místnosti. Jindy byli přivolaní policisté pokousáni psem. V Ostravě exekutora zablokovali dlužníci ve voze, do kterého průduchy stříkali slzný plyn, uvedl v roce 2002 Podkonický.

Smrtí – sebevraždou – skončilo i vymáhání dluhu komandem ČEZu v roce 2010 v Poděbradech. V černých kombinézách s nápisem NTZ (jednotka netechnických ztrát) přišli razantně vymáhat údajný dluh za elektřinu a svého zákazníka pravděpodobně vyděsili tak, že ztratil soudnost a zastřelil se… Detaily o tomto případu čtěte ZDE.

Video  Při zákroku vymahačů ČEZ spáchal černý odběratel sebevraždu  - ČEZ
Video se připravuje ...

54321 ( 21. července 2016 05:48 )

Tady je to plny dementních nazoru ! tem muže nemněl žadné dluhy ! a najem platil ! ano bydlel v nájmu ! ne jak to některé chitré kebule psaly že mu chtěly zabavit dum !!! jeho vystěhovaní se řešílo už 5 let jelikož ze zahrady a domku udělal smetiště ! nebyl to žádný mislivec ale pitlák ! každou chvily u něho visela srna nebo prase případne pes !!! ano žral psy ! několikrát vyhrožoval sousedum že je zabije nebo že jim podpálí dum ! poslední dva roky napadal bez duvodně lidi na ulici jen že se podívaly na ten jeho bordel !!! nebyt zasahujícího policisty tak to tu dneske napíšu !dotýčny mněl připravený celý arzenal ! byl duševně nemocný a uřady to věděly !!! a takhle to dopadlo ! jeden mrtvy a dva zranění ! tak bych prosil chitráky co tady pišou jak chudáčkovy chtěly sebra dum a podobně ! víté kulové ! tak držte pusinky ! jen ště dodám tem chitráku přeji taky takovou psychopata sousede ! až vám postříli děcká budete kvičet jinak !!!

cestr ( 20. července 2016 22:42 )

Neplač allahfortyne a makej!!

forrtyn ( 20. července 2016 21:38 )

90% EXEKUTORŮ JSOU AROGANTNÍ,BEZCITNÝ SVINNĚ A ZASLOUŽÍ SI KAŽDEJ POŘÁDNĚ PO DRŽCE A TED MAJÍ O CO SI KOLEDOVALI LÉTA!!!JÁ JIM TO PŘEJU!!!!!!!!!!MRTVEJ EXEKUTOR-DOBREJ EXEKUTOR!!!

forrtyn ( 20. července 2016 21:35 )

 90% EXEKUTORŮ JSOU AROGANTNÍ,BEZCITNÝ SVINNĚ A ZASLOUŽÍ SI KAŽDEJ POŘÁDNĚ PO DRŽCE A TED MAJÍ O CO SI KOLEDOVALI LÉTA!!!JÁ JIM TO PŘEJU!!!!!!!!!!MRTVEJ EXEKUTOR-DOBREJ EXEKUTOR!!!

dk26 ( 20. července 2016 20:46 )

Hrdina který se postavil naodpor tyranum !!! Tohle by se mělo opakovat při každé exekuci, jen škoda že je nezabil . Mlatit a střílet špiny exekutorské nic jiného nepomuže...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání