Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Zdravotní sestra chtěla zabít partnera jedem kurare: Soud ji nechá na svobodě

Autor: ČTK - 
19. července 2016
17:06

Olomoucký vrchní soud vrátil krajskému soudu případ zdravotní sestry Šárky G., která za pokus vraždy dostala v březnu tříletý podmíněný trest s pětiletým odkladem. Šestapadesátiletá žena po předchozí roztržce píchla svému bývalému partnerovi prošlé léčivo, kterým anesteziologové pacientům před operací oslabují dýchací svalstvo. Podle vrchního soudu je třeba znovu posoudit či doplnit důkazy. Státní zástupce požadoval, aby žena byla potrestána aspoň pětiletým vězením. Za vraždu jí původně hrozilo 12 až 20 let vězení.

Uložení podmíněného trestu krajský soud v březnu zdůvodnil tím, že látka byla neúčinná, a muž po jejím podání trpěl pouze lehkými a krátkodobými obtížemi. Šárka G. mu navíc vyplatila požadované odškodnění. Státní zástupce ale s takto výrazným snížením trestu nesouhlasil a odvolal se k vrchnímu soudu.

Krajský soud by se měl podle vrchního soudu znovu zaměřit hlavně na znalecké posudky a posoudit, jaká mohla být účinnost aplikovaného léku. „Soud musí znovu vyhodnotit, zda tento pokus vraždy je škodlivý v míře takové, aby bylo možné uložit takto mírný trest, nebo bude třeba uložit trest přísnější,“ podotkl mluvčí vrchního soudu Vladimír Lichnovský.

Státního zástupce Jaroslava Kandráče rozhodnutí vrchního soudu překvapilo. „Myslím si ale, že to nakonec bude jenom dobře, že se to ještě doplní o to, co odvolací soud požaduje. Výsledkem může být přísnější trest, který jsme ostatně požadovali v odvolání,“ řekl novinářům Kandráč, podle kterého bylo jednání zdravotní sestry promyšlené, lstivé a nebezpečné.

Případ se stal v květnu 2013 v rodinném domě v Dlouhomilově na Šumpersku. Poté, co Šárka G. muži pod záminkou očkování proti tetanu píchla látku, kterou využívají anesteziologové, řekla mu, že do hodiny zemře. Po aplikaci měl muž dvojité vidění, křeče a problémy s dýcháním.

Šárka G. si vzápětí látku aplikovala sama a snědla prášky lexaurin, protože chtěla spáchat sebevraždu. Uvědomila si prý, že udělala hloupost. Žena u soudu tvrdila, že látka, kterou bývalému partnerovi vpravila do těla, byla již pět let prošlá a neúčinná. Místo do žíly ji navíc píchla do svalu. Svoje chování zdůvodnila tím, že muž měl nevhodné poznámky. „Chtěla jsem ho naštvat a postrašit. Věděla jsem, že je úzkostlivý na svůj zdravotní stav,“ řekla.

Muž, který obžalovanou opustil rok před incidentem, u soudu požadoval za nemajetkovou újmu 10.000 korun. Peníze mu už žena zaplatila. „Cítila asi můj odchod jako podraz. Myslel jsem si, že mě chce usmrtit,“ dodal muž.

Zdravotní sestra byla původně obviněna z ublížení na zdraví a nebezpečného vyhrožování, za což by jí hrozily až tři roky vězení. Případ byl nakonec překvalifikován na pokus vraždy s vyšší sazbou.

nezadat1 ( 19. července 2016 17:28 )

Aspoň,že soudce pochopil,že jde o černý humor.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání