Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Fajád je na svobodě, Česko tomu nezabránilo

Autor: ČTK, shp - 
4. července 2016
19:00

Libanonec Alí Fajád, o jehož vydání žádaly Česko Spojené státy, je na svobodě. Pustili ho z vazby v Bejrútu, uvedl Český rozhlas Radiožurnál s odvoláním na advokáta Vladimíra Řičicu, který Fajáda v Česku zastupoval. „Byl v Bejrútu dnešního dne propuštěn na svobodu. Bližší okolnosti kauzy v Libanonu a jeho propuštění neznám,“ řekl Radiožurnálu Řičica.

Fajáda s Chálidem Marabím a Faouzim Jaberem zadrželi v dubnu 2014 čeští policisté. Spojené státy žádaly o jejich vydání, viní je ze zamýšlené spolupráce s teroristy. Tvrdí, že muži chtěli prodat kokain a zbraně agentům amerického Národního úřadu pro kontrolu obchodu s drogami, kteří předstírali, že jsou členy kolumbijské teroristické organizace FARC.

V případě Fajáda a Marabího to ale ministr spravedlnosti Robert Pelikán z hnutí ANO na začátku letošního února zamítl. Podle všeho jejich nevydání do USA souviselo s propuštěním pěti unesených Čechů z Libanonu.

Rozhodnutí nevydat Fajáda a Marabího zdůvodnil Pelikán tak, že se rozhodoval na základě povahy skutku i zpravodajských informací, které nemůže konkretizovat. Ministrův krok ostře kritizovalo americké velvyslanectví v Praze. Pelikán sice nepotvrdil, že Fajádovo propuštění souviselo s návratem pěti unesených Čechů do vlasti, spojitost případů ale připustil ministr obrany Martin Stropnický (ANO).

Pět Čechů, mezi nimiž byl Fajádův advokát či příslušník české vojenské tajné služby, zmizelo v Libanonu loni v červenci. Když se vraceli vládním speciálem zpět do Česka, byli Fajád s Marabím propuštěni z vazební věznice. V případě Jabera, který je z Pobřeží slonoviny, rozhodl na konci února ministr Pelikán, že do USA vydán bude. Podle deníku Právo se tak už stalo.

kaiman1 ( 4. července 2016 23:02 )

Za vlády levice je propouštění zločinců běžné. Usvědčený pedofil Sání byl za Paroubkovy vlády z vazby propuštěn, aby se mohl vrátit domů, do Kataru. A ještě požadoval finanční odškodnění za vazbu.

montevideo ( 4. července 2016 19:16 )

Co je na tom divného? Vždyť k tomu to od počátku směřovalo.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání