Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Veronika (†17) se oběsila v lesíku! Koketovala se smrtí, říká psychiatr

Autor: J. Doležal, L. Šulcová, Tomáš Koníček - 
2. července 2016
05:51

Sebevražda Veroniky (†17), kterou našli mrtvou ve čtvrtek večer v Buštěhradu na Kladensku, zřejmě nebyla náhoda! Studentka střední školy odchod z tohoto světa zřejmě dopředu plánovala! A inspiraci našla v písni rapera zabijáka. Co si o jejím krutém odchodu ze světa myslí odborníci?

Studentka si vzala život v den, kdy se rozdávalo vysvědčení. Špatné známky ale motivem sebevraždy podle všeho nejsou. Kantoři ze střední školy ve Stochově, kam chodila, jsou z její smrti zdrceni, s prospěchem to ale podle nich nemá nic společného. Proč to, proboha, tedy udělala?

Z toho, co se kolem dívčina skonu vynořuje, mrazí. Veronika se myšlenkami na smrt zabývala dlouho. Už loni v prosinci zveřejnila na svém facebookovém profilu úryvek písně Oběšenec z alba Doktor Smrt rapera Ela Maróna. „V krku křupne a člověk se zhoupne, je za tím zrada lásky, dluhy, nebo vražda? Tělo se uvolňuje a skládá se do keře, smrt už otevřela dveře!“ cituje dívka slovo od slova text písně.

Podle odborníků mohla mít dívka už řadu měsíců problémy, které chtěla řešit, a přes sociální síť se snažila upozornit na to, že potřebuje pomoc. „Zoufalé volání o pomoc jako důsledek možné vážné deprese, což její okolí mohlo mylně považovat za projev dospívání,“ řekl Blesku psychiatr Jan Cimický.

Jan Cimický, psychiatr: Láska je silnější než prospěch

„Sedmnáctiletí jsou v období zjišťování a poznávání. Zkoumají všechno možné, mimo jiné i to, co se stane, když se člověk oběsí. Koketování se smrtí je v tom věku přirozené. Sedmnáctiletí jsou ale také enormně citliví, a když se pak dostanou do krizové situace, sáhnou po tom nejbližším řešení. Láska bývá většinou silnější než prospěch ve škole.“

Psychiatr Jan Cimický Psychiatr Jan Cimický | scom, archiv

Radana Štěpánková, psycholožka: Naplnění touhy po zmaru

„Mladiství velmi citlivě prožívají mezilidské konflikty jak s vrstevníky, tak s rodiči i mezi rodiči. Když se člověk příliš zabývá destrukcí, smrtí, horory, násilím, bolestí, pak se může stát, že vymizí láska k životu a člověk vidí na životu jen jeho stinné stránky, a může dojít k naplnění touhy po zmaru formou sebevraždy.“

Psycholožka Radana Štěpánková Psycholožka Radana Štěpánková | Zbyněk Pecák

 

lesnismes ( 4. července 2016 21:40 )

P-r-d-e-l.

lesnismes ( 4. července 2016 21:37 )

Nevim devce ,mozna nemas pravdu.Kazdopadne cesti "EXPERTI" moje ***.

anka ( 2. července 2016 16:51 )

nechapu...nikdo z vas tu neni psychiatr ani z podobneho oboru, ale vetsina z vas ma jasno - ze experti jsou uplne mimo. Je to smutny, ale je to fakt, souhlas s experty, v puberte jsou jedinci velmi sensitivni a s myslenkou na smrt si pohravaji mnohem casteji nez dospeli jedinci.

buban ( 2. července 2016 15:16 )

Zas to neprošlo-fetka se pokusila mě urazit přes F. Gelnera. No nic,kuře, zkus ještě J. Wolkera.

buban ( 2. července 2016 15:12 )

Tak jsem vám odepsala, ovšem pleskoni to nepobrali. Koneckonců mají pravdu-proč má odpovídat fetce, která mě nazývá debilem.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání