Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Vinili ji, že zabila své novorozené dítě: Soud ji osvobodil

Ženu vinili ze smrti novorozence, soud ji nakonec osvobodil.
Ženu vinili ze smrti novorozence, soud ji nakonec osvobodil.  (Autor: Foto Blesk - Pavel Ryšlink)
Autor: ČTK, ljš - 
30. června 2016
15:58

Krajský soud v Olomouci osvobodil osmadvacetiletou ženu, která byla obžalována kvůli úmrtí novorozence na ubytovně v Přerově. Státní zástupkyně ji vinila z vraždy dítěte a požadovala 16 let vězení, podle soudu ale nebyly předloženy jednoznačné důkazy, že novorozenec se v pokoji ubytovny udusil vinou ženy. Za vraždu jí u soudu původně hrozilo 15 až 20 let vězení nebo výjimečný trest.

„Jediným objektivním důkazem je, že dítě zemřelo udušením. Nicméně tam nejsou žádné stopy, ze kterých by se dal odvodit mechanismus udušení,“ zdůvodnil zproštění obžaloby soudce Eduard Ondrášek. Znalec u soudu podle Ondráška navíc připustil i verzi, že dítě zemřelo nešťastnou náhodou poté, co obžalovaná žena při kojení usnula a novorozence zalehla. Soud proto kvůli těmto pochybnostem rozhodl ve prospěch obžalované.

Ženě podobným způsobem zemřeli v minulosti už dva chlapci. První v roce 2009 na Slovensku, druhý v roce 2011 v Přerově. Za předchozí smrt dětí stíhaná nebyla.

Podle obhájce bylo úmrtí novorozence v říjnu 2014 nešťastnou náhodou. Žena podle něj při vyšetřování spolupracovala s policií a nesnažila se okolnosti úmrtí dítěte maskovat. Obhájce připomněl, že se dobrovolně podrobila výpovědi na detektoru lži, odevzdala kriminalistům svůj mobilní telefon a zbavila mlčenlivosti lékaře.

Státní zástupkyně pro obžalovanou naopak požadovala nejméně 16 let vězení, protože se podle ní podařilo vytvořit ucelený řetězec důkazů, že žena dítě udusila záměrně. Pravdivost výpovědi obžalované podle státní zástupkyně zpochybnily i její fyziologické reakce při výslechu na detektoru lži.

Státní zástupkyně uvedla, že podle znalců dítě nemohlo být udušeno při poloze kojení, kterou ve výpovědi uvedla žena. Experti ve svých posudcích upozornili na to, že žena často lže, neměla cit ke svým dětem, s jejichž přítomností ve svém životě prý nepočítala.

Tragédie se odehrála v říjnu 2014 na ubytovně v Přerově. Podle obžaloby žena chlapci v úmyslu jej usmrtit zakryla dýchací cesty. Čtyřnásobná matka, jejíž zbývající jedno dítě žije u otce, však tvrdí, že chlapec zemřel ve chvíli, kdy při kojení usnula. Zanedbala tak prý péči o něj. „Úmyslně jsem jeho smrt nezpůsobila. Prostě jsem upadla do tvrdého spánku, hlavičku měl u prsu a asi nemohl dýchat,“ řekla policistům.

Žena uvedla, že se vzbudila ve chvíli, kdy bylo dítě již promodralé, a oživit se jí ho už nepodařilo. Šla proto spát, aby prý nespáchala sebevraždu. Když se vzbudila, donesla mrtvolku dítěte na vrátnici. „Vím, že jsem udělala chybu, je mi to líto, vrátila bych to zpátky. Jsem si vědoma, že jsem zanedbala péči,“ podotkla žena.

Původně ale kriminalistům řekla, že šlo o syndrom náhlého úmrtí. Stíhána byla nejprve za usmrcení z nedbalosti, kriminalisté její čin ale později překvalifikovali na vraždu, za což jí hrozil vyšší trest.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání