Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Česko okradli o 222 milionů díky fiktivním obchodům. Jdou na osm let za mříže

Autor: ČTK, Mii - 
29. června 2016
14:14

Pražský soud uložil ve středu Italu Mariu Bertucciovi za karuselové podvody osmileté vězení a Renému Černému a Robertu Šváchovi pět let odnětí svobody. Obžaloba uvádí, že tyto podvody způsobily České republice škodu 222 milionů korun. Podle nepravomocného rozsudku vytvořili obžalovaní s úmyslem zkrátit daň z přidané hodnoty řetězec společností, které spolu fiktivně obchodovaly.

Pětičlenné skupince soud také zakázal výkon funkce statutárních orgánů obchodních společností a družstev. V Bertucciově případě zvolil nejdelší možnou dobu zákazu činnosti: deset let.

Všem mužům hrozilo za krácení daní až desetileté vězení. „Hlavním pachatelem byl obžalovaný Bertuccio. Máme za to, že ten nápad vzešel z jeho hlavy,“ uvedla předsedkyně soudního senátu Kateřina Radkovská, které předčítání výrokové části rozsudku zabralo kvůli uvádění stovek faktur přes 1,5 hodiny.

Muži měli minimálně od dubna 2010 do konce roku 2011 na různých místech, zejména v Praze, uplatňovat nadměrný odpočet DPH za prodej fiktivního zboží. Přes řetězec firem, do jejichž vedení dosadili takzvané bílé koně pocházející především z Bulharska, vyváželi do zemí EU neexistující zboží deklarované například jako tiskárny nebo příslušenství do tiskáren a kopírek.

Nastrčení bílí koně údajně nevedli účetnictví, nevystavovali faktury ani nevyvíjeli žádnou činnost. Faktury měli vytvářet Bertuccio, Černý, Roubíček a Švácha. Ti také podle obžaloby deklarovali vývoz zboží do jiného členského státu EU, zejména do Německa, na Slovensko a do Itálie. Jako příjemce zboží označovali hlavně slovenské firmy, které ovládali Bertuccio s Roubíčkem. Činnost všech obžalovaných podle obžaloby řídil Bertuccio jako statutární zástupce společnosti Liberty CZ.

Karuselovými neboli kolotočovými podvody se nazývají akty, kdy pachatel využívá toho, že dodání zboží do jiného členského státu Evropské unie je osvobozeno od daně z přidané hodnoty. Podvody vznikají tak, že zboží zakoupené v jenom členském státě bez DPH je v jiném členském státě prodáno včetně DPH, aniž by příslušný obchodník odvedl daň. 

st.rec ( 30. června 2016 20:59 )

Italové,opět nejenže pašují do EU připrchlíky a ve velkém,ale ještě okrádají členy EU o velké prachy,to chce víc než jen běžnou sazbu.To přímo žádá o exekuční náhradu škody.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání