Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Statečná matka prohrála boj s rakovinou: Autistický syn Heleny zůstal sám

Autor: dce - 
22. června 2016
11:37

Helena (55) pečovala o svého autistického syna celý život sama. A neměla to lehké, nebojovala totiž pouze s jeho postižením, ale také s nevolí magistrátu a vlastní nemocí. Rakovina Helenu nakonec dohnala, když už si myslela, že je na cestě k uzdravení. Její syn Ladan zůstal na světě sám.

Ladanovi bylo letos 21, s velkým úspěchem dodělal střední polygrafickou školu. Jenže jen co dostal výuční list, jeho matku hospitalizovali v nemocnici. Den nato zemřela.

Ladanova matka Helena to měla na světě těžké – celý život se starala o autistického syna a život jí do cesty stavěl další a další překážky. Tou poslední byl dluh 180 000 korun od magistrátu, který utnul dávky na nemocného syna v den jeho 18. narozenin. Vše skončilo u soudu, který nakonec uznal chybu magistrátu, ale to už měla Helena na účtě pořádný dluh.

Kvůli tomu byli donuceni se vystěhovat z bytu ve Stodůlkách, což byl problém – Ladan byl zvyklý na určité prostředí a stěhováním by velmi trpěla jeho psychika. Objevilo se několik dobrých lidí, kteří chtěli dluh rodiny zaplatit, stěhovat se ovšem rodina musela stejně. Praha 13 jim poskytla dvoupokojový byt na ubytovně, aby Ladan zůstal v prostředí, které zná.

Nakonec se podle serveru Novinky.cz na kontě mladého muže sešlo více než 600 000 korun, a tak Ladan nemusí po smrti matky putovat do psychiatrického ústavu.

„Díky lidem, kteří nám dali tu důvěru a podpořili nás finančně, máme do začátku dost peněz na to, abychom mohli Ladimu poskytnout potřebnou sociální službu v jeho domově a mohl fungovat v denním režimu, na který je zvyklý,“ uvedla Magdalena Čáslavská, ředitelka Národního ústavu pro autismus (NAUTIS).

Heleniným jediným přáním bylo, aby její syn mohl žít plnohodnotný, důstojný život v přátelském prostředí. O to se teď právě NAUTIS chce postarat.

 

mistr_yoda ( 22. června 2016 19:44 )

Vezmou ho i u Policie ČR.

mistr_yoda ( 22. června 2016 17:04 )

Ty debile, vždyť je to mulat.

skaara ( 22. června 2016 16:48 )

Ani někde v Africe, odkud pochází.

Nezadat ( 22. června 2016 14:58 )

Sviňská doba,tak aby jsme začali sbírat víčka aby chudák kluk neskončil pod mostem jelikož nemá tu správnou barvu aby se o něho stát postaral.

lynx ( 22. června 2016 14:57 )

Hm. A co taťka? Kdepak se nám toulá?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání