Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Sestru z Rumburka zprostili viny: Pozůstalí po ní přesto chtějí 17 milionů!

Autor: lm - 
20. června 2016
11:16

Přesně před pěti měsíci při vynesení rozsudku spadl rumburské zdravotní sestře Věře M. kámen ze srdce. Obžaloba ji vinila ze smrti 6 pacientů, ale soud rozhodl jinak. Pozůstalí zemřelých pacientů ale boj nevzdávají a po sestřičce chtějí odškodnění.

Případ Věry M. odstartovalo úmrtí starší pacientky na oddělení JIP Lužické nemocnice v Rumburku v noci z 5. na 6. června 2014. O necelé tři měsíce později byla vzata do vazby zdravotní sestra Věra M., která podle některých doktorů podala pacientce draslík přímo do žíly, místo do infuze. Velké množství draslíku tak způsobilo zástavu srdce a smrt. Státní zástupce ji nakonec obvinil z vraždy celkem šesti pacientů, soud ji ale po půlročním maratonu všech obvinění zprostil.

Státní zástupce se ale nevzdává a proti rozhodnutí soudu se odvolal. Případ tak poputuje k vrchnímu soudu. Ten o jejím osudu rozhodne 26. července. Buď potvrdí, že je nevinná, nebo verdikt zruší a případ pošle zpět soudu v Ústí nad Labem. Věra M. tak ještě nemá vyhráno. Navíc se proti ní podle zjištění MF Dnes šikují pozůstalí, kteří chtějí odškodnění.

Podle deníku žádá rodina starší pacientky, jejíž úmrtí kauzu odstartovalo, po zdravotní sestře astronomických 17 milionů korun. Milion chtějí pro každého ze sedmnácti příbuzných pacientky, včetně sourozenců, dětí a vnoučat. Podle právního zástupce rodiny si byli všichni velmi blízcí. Rodina jiné z pacientek žádá 300 tisíc korun a uhrazení nákladů na pohřeb.

Předchozí soudní proces se nesl ve duchu ostrého souboje znalců. Znalci obžaloby Jiří Závodský a Radek Matlach uvedli, že Věra M. zabíjela pacienty vysokými dávkami draslíku. Jenže jak posudek obhajoby, tak revizní posudek nařízený soudem se shodovaly a zcela rozcupovaly závěry doktora Matlacha. Podle státního zástupce Františka Stibora lze za tvrdou kritikou hledat osobní neshody mezi znalci. Stibor proto žádá, aby vrchní soud verdikt zrušil a byl vypracován nový, nezávislý posudek.

dfghjk ( 20. června 2016 16:41 )

Ty blesku bys měl na odškodné pro tu paní hodně přispět, o kauze jsi věděl úplné hov no, ale kolik špíny jsi na ni nakydal! Jen si ty svoje kydy přečti, jinak než sestra smrt jsi ji nenazval! A vidíš, už ti soud zavřel tlamu. A tak je to správné, tak to má být!

majojo ( 20. června 2016 16:37 )

nečasová je taky nevinná, tak proč by měla platit. A za nehtíky jí uvízlo víc, než té ubohé ženské.

verka1 ( 20. června 2016 15:34 )

na odškodnění mají právo, ale to musí rozhodnout soud.

majojo ( 20. června 2016 14:09 )

Nikoli, to jsou zpovykaní Češi. Poučení bulvárem o tom, jak mají natahovat dlaň a za kolik. A ještě zřejmě dostanou honorář za to, že informovali.

cocumis ( 20. června 2016 12:53 )

17 melounů pro každého jednoho pozůstalého? Boha jeho - to jsou určo morgoši.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání