Matýsek zkolaboval po operaci. Klučík začal zvracet natrávenou krev a rodičům se nepodařilo rychle přivolat zdravotní sestru. Nouzové tlačítko v pokoji totiž vůbec nefungovalo. Maminka Marcela s klučíkem v náručí běhala po chodbě a volala o pomoc. Na oddělení nebyl v kritické chvíli přítomen ani lékař, když sestra sehnala ve vedlejší budově lékařku, bylo již pozdě. Matěj byl sedm minut bez kyslíku, což mu trvale poškodilo mozek. Lékařka si totiž musela sama odskočit pro pomůcky na oživování pacienta. Nikdo jí na oddělení nepomohl.

A brněnský soud teprve v pondělí, po šesti letech tahanic, přiznal rodičům Matěje odškodné 10 540 000 korun. Rodiče přitom žádali dvojnásobek.

Péče stojí 50 000 měsíčně

Rodiče boj o život chlapečka nevzdali. Starají se o něj doma. Čtyřiadvacet hodin denně, 365 dní v roce. K ruce mají najaté profesionální sestry. „Matýsek se zlepšuje. Ubývá mu infekcí. Pozná, že je doma, cítí se tam spokojeněji než jinde,“ řekla včera Blesku maminka. Péče o synka je podle odborníků srovnatelná s pobytem v nemocniční jednotce intenzivní péče. Každý rok stojí rodinu více jak půl milionu korun. Manželé Marcela a Vítek Kociánovi totiž upínají naději k léčbě kmenovými buňkami, která by snad malému mohla pomoci zlepšit stav. I proto zažalovali brněnskou fakultní nemocnici o odškodné. Ta se ovšem vyplacení odškodného zuby nehty bránila. Pochybení nikdy neuznala a poprvé se formálně přes právníky omluvila rodičům až včera. Prý cítí „účast a lítost“. Rozsudek si nikdo z lékařů poslechnout nepřišel…

Stanovisko nemocnice

„Podobný případ se stane jednou za čtyřicet let. Předtím ani potom jsme podobnému pooperačnímu stavu po odstranění mandlí nečelili,“ řekl během soudu přednosta Kliniky dětské otorinolaryngologie Ivo Šlapák. Personál nemocnice postupoval při pooperační péči o chlapečka správně.

Stanovisko znalce

„Případ je velmi nešťastný. Proti standardním postupům byla u chlapečka prodloužena hospitalizace na pooperačním oddělení se zvýšeným dohledem - a během ní se příhoda stala. Klučina byl resuscitován, bohužel nešťastně. Určitě to byla rána i pro sestry a lékaře," vysvětlil prof. Jan Pachl z 3. LF Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Stanovisko rodiny

„Vzhledem k přítomnosti jediné sestry a absenci lékaře na oddělení nelze mluvit o zvýšeném dohledu nad pacienty. Řetězec systémových vad stojí za tím, že chlapeček přežívá ve vigilním komatu. Průvodním stavem jeho dalšího bytí na tomto světě je nezměrné utrpení. Jeho i celé rodiny," uvedl advokát rodiny Lukáš Prudil.

10 milionů korun stála zatím péče o Matěje. Pojišťovna však za péči a chlapečkovy pomůcky podle zákona proplatila jen sedm milionů. Zbývající peníze na zdravotní pomůcky proto Kociánovi platí ze svého a shánějí od nadací.

Přispět můžete i vy na www.promateje.cz. Pomoci můžete i zasláním dárcovské DMS zprávy ve tvaru DMS ROK MATEJ na číslo 87777, posláním peněz na účet číslo 123 123 / 0100.

Fotogalerie
7 fotografií