Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Odseděl si Aleš 12 let za vraždu dívky (†15) neprávem? V DNA udělali chybu, tvrdí znalec

Autor: ljš, uá - 
9. června 2016
13:10

Odborník tvrdí, že v klíčovém posudku je zásadní chyba, soud se tím ale zabývat nechce. Ústecký krajský soud zamítl obnovu řízení v případu Aleše Provazníka, který byl v roce 2013 odsouzen za vraždu patnáctileté dívky z Rumburku. Považuje ji za nedůvodnou.

Provazník žádal obnovu řízení na základě nového znaleckého posudku, který zpochybnil tehdejší nálezy o DNA. Provazníkův advokát Jan Vobořil podal proti usnesení na místě stížnost.

Případ se odehrál 18. dubna 2003. Tělo dívky našel o dva dny později v parku chodec a den poté kriminalisté zadrželi a obvinili z vraždy tehdy devatenáctiletého Provazníka. Vinu od počátku odmítal. S dívkou se seznámil o den dříve, byli spolu v rockovém klubu a později se přesunuli do areálu prázdné tržnice. Pak se podle jeho výpovědi spolu vrátili do klubu. Ústecký krajský soud poslal Provazníka za vraždu na 12,5 roku do vězení a nařídil mu i ústavní léčbu. Rozsudek potvrdil i vrchní soud.

Znalec Daniel Vaněk dnes před soudem zpochybnil tehdejší závěry odborných vyjádření, podle kterých byly za nehty oběti nalezeny jen biologické stopy s DNA Provazníka a naopak pod nehty Provazníka jen DNA oběti. To je podle Vaňka prakticky nemožné. „Není jiné vysvětlení, než že došlo k záměně vzorků. Nelze, pokud provedu někomu výškrab zpod nehtů, aby tam nebyl biologický materiál osoby, kterou vyškrabáváme, aby tam byl pouze materiál nějaké druhé osoby. Jediné vědecké vysvětlení, podpořené vědeckými studiemi a třeba i mými vlastními zkušenostmi, je, že se stala nějaká nevinná lidská chyba. Buď došlo k pochybení při zpracování vzorků, nebo k jejich záměně,“ řekl Vaněk.

Soud návrh na obnovu řízení zamítl, podle předsedy trestního senátu Ondřeje Peřicha byla nedůvodná. Provazníkův advokát Vobořil podal na místě proti usnesení soudu stížnost, kterou se bude zabývat Vrchní soud v Praze. „Je to pro mě obrovské zklamání,“ řekl Blesk.cz Provazník.

Případ Aleše Provazníka zařadila organizace Iurudicum Remedium do projektu Nevina. Projekt vychází z obdobných projektů v USA, jejichž cílem je náprava justičních omylů zejména s pomocí nových metod, typicky právě pomocí analýz DNA.

eiva ( 9. června 2016 15:30 )

Pod nehty máme hlavně svou vlastní DNA. Případ Aleše Provazníka zařadila organizace Iurudicum Remedium do projektu Nevina, předpokládám, že justiční omyl u také u kauzy Kramný. Projekt Nevina poukazuje, že celkem 3895 nevinných (více nežs 2 lidi denně) bylo v posledních pěti letech odškodněno Ministerstvem spravedlnosti ČR za nezákonná stíhání, vazbu a odsouzení. Zhruba třikrát více na jednoho obyvatele než např. v Německu. Chyby nebo možné manipulace ve prospěch žaloby jsou důvodem, proč byli lidé v Česku za posledních pět let osvobozeni a dostali odškodné.

stellastella ( 9. června 2016 13:52 )

Proč by se tím měl někdo zabývat? Je to moc práce, takhle to zamítnou a jsou bez práce. Že tady možná někdo sedí v base nevinně nikoho nezajímá. Při prokázání neviny by si stejnou měrou měli odsedět ti, kteří ho za katr poslali

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání