Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Řidič autobusu, na který ve Francii stříleli: Myslel jsem, že někdo uvnitř odpálil dělbuch

Autor: Zbyněk Schnapka, ČTK - 
6. června 2016
18:44

Chyběl kousek a mohl být mrtvý. Řidič Jan Hůrka (47) seděl za volantem českého autobusu, na který v sobotu večer pálil ve Francii neznámý střelec. Kulka přitom prolétla. 

 „Autobusem otřásla dutá rána, jako kdyby nahoře v kabině někdo odpálil dělbuch. Jeden pán křičel, že po nás střílejí, a běžel ke mně dolů. Tekla z něj krev a říkal, že manželka je zraněná v obličeji,“ vzpomíná Hůrka.

V ten okamžik jel rychlostí 100 km/h, takže zhruba za 3 minuty od výstřelu už sjížděl z dálnice k benzince. „Viděl jsem tam stát policisty. Hned jsem jim říkal, co se nám stalo. Pak přijížděly další policejní auta a sanitky. Ty odvezly zraněné cestující,“ popsal řidič. 

Hůrkův kolega Karel Dědič (49) v době útoku spal v odpočívárně pro řidiče. Pak ale pochopitelně pomáhal raněným. „Hned na odpočívadle policisté autobus důkladně několik hodin prohlíželi a zajišťovali stopy. Nesměli jsme si dovnitř dojít ani pro doklady. Když skončili, viděl jsem, jak něco odnášejí v pytlíku. Možná tam našli tu střelu,“ řekl Blesku.

Teprve pak mohli oba šoféři s prázdným autobusem pokračovat v cestě domů. Na francouzsko-německých hranicích je opět zastavila policie a autobus zajistila. Domů se tak řidiči vrátili s cestujícími v náhradním autobuse, který přijel do Plzně v neděli hodinu před půlnocí.

Střepiny z rozbitého čelního skla horního patra autobusu poranily šest osob ve vozidle, pět ze zraněných osob bylo postiženo lehce, 54letá žena má podle francouzského zpravodajského webu FranceBleuwebu vážnější poranění - střepy ji zasáhly v oblasti oka. Záchranáři odvezli všech šest zraněných do nemocnic v Montélimaru a Valence. Kromě ženy se zraněním oka ve Francii zůstává ještě muž, který při incidentu utrpěl zranění nohy.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání