Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Ubodal cizince v Praze před zraky kolemjdoucích: Vrahovi z Florence hrozí 18 let

Autor: ČTK - 
6. června 2016
13:10

Bělorus Aljaksadr Astapčuk (30) loni na pražské Florenci za bílého dne ubodal svého známého z Lotyšska. Sám tvrdí, že si útok nepamatuje. U soudu dnes uvedl, že byl pod vlivem drog a že trpí schizofrenií. Jako první na něj prý zaútočil Lotyš, který se s ním předtím pohádal kvůli své přítelkyni. To, že Astapčuka předtím druhý cizinec zbil, potvrdili i předvolaní svědci incidentu. Bělorusovi hrozí až 18 let vězení.

Vražedný útok se odehrál před zraky kolemjdoucích 16. července 2015 ve čtvrt na dvě odpoledne. Dvojice cizinců se začala hádat u stanice metra poblíž zastávky městské hromadné dopravy, někteří svědci si jejich konflikt natáčeli na mobilní telefony.

Astapčuk nakonec po vzájemné potyčce zasadil neozbrojenému čtyřiatřicetiletému Lotyšovi celkem osm ran nožem do krku, břicha či hrudníku. Bezprostřední příčinou smrti, kterou se nepodařilo odvrátit ani lékařskou pomocí poskytnutou hned na místě, bylo protnutí břišní aorty.

„Byl velmi agresivní a žárlivý. Řekl mi, že mě zabije, a dal mi několikrát pěstí do obličeje. Tekla mi krev ze zlomeného nosu, začal jsem ztrácet rovnováhu a vědomí. Pak jsem ležel na zemi, držel mě pod krkem a zmáčkl mi tepnu. Nevěděl jsem, co si počít, nevěděl jsem, co dělám, byl jsem v afektu. Od té doby mám výpadek paměti,“ řekl Astapčuk předsedkyni senátu pražského městského soudu Kateřině Radkovské.

Svědci ale popsali, že Lotyš po vyhrané bitce odcházel pryč. Astapčuk si podle nich sáhl do tašky pro nůž a napadl ho.

Oba muži se znali – před rokem spolu sdíleli byt, rozešli se ale ve zlém. Astapčuk se dál vídal s Lotyšovou přítelkyní, měl ji prý rád a den před vraždou jí daroval tři trička. Právě proto si ho Lotyš telefonicky pozval na schůzku na Florenc, kde mu trička vrátil a důrazně mu nejprve slovně, poté fyzicky vysvětlil, že si nepřeje, aby mu za přítelkyní někdo chodil.

Astapčuk po vraždě utekl a skrýval se u kamarádů. Několik dní po činu ho zadržela policejní hlídka, když si šel v noci nakoupit do obchodu. V minulosti už byl jednou odsouzen za těžkou újmu na zdraví, tehdy také útočil nožem.

Tvrdí, že ve vlasti se léčil se schizofrenií, v Česku, kde žije od roku 2007, ale lékaře nevyhledal. Užíval pervitin, subutex, marihuanu a také neurol. Po požití drog ho prý více bavila práce v továrnách a na stavbách.

bizon_pepa ( 6. června 2016 17:01 )

Nechybels obcas pri zemepisu?

jity ( 6. června 2016 13:41 )

Souhlas ať si Astašuka zavřou v Bělorusku, ještě ho tady budeme živit. 

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání