Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Žena ze Slovenska zabila své miminko: Soud zdržuje svědkyně

Žena ze Slovenska zabila své miminko: Soud zdržuje svědkyně.
Žena ze Slovenska zabila své miminko: Soud zdržuje svědkyně.  (Autor: Pavel Ryšlink)
Autor: ČTK - 
3. června 2016
09:38

Olomoucký krajský soud v pátek musel znovu odročit případ vraždy novorozence na ubytovně v Přerově. Uzavření kauzy brání výslech poslední svědkyně, která dnes nepřišla ani přesto, že soud požádal o pomoc s jejím předvedením policii. Na jejím výslechu trvá obhajoba.

Jde o spolubydlící, která byla jako první v kontaktu s matkou dítěte po jeho smrti. Osmadvacetiletá matka ze Slovenska je obžalována z vraždy. V minulosti jí obdobně zemřely další dvě děti, stíhána je však jen za smrt třetího dítěte. Hrozí jí 15 až 20 let vězení nebo výjimečný trest. Případ byl odročen na 30. června.

„Jde o posledního svědka, trvá na něm obhajoba. Soud se rozhodl, že ji vyslechne a že návrhu obhajoby vyhoví, takže ji budeme muset sehnat. Požádali jsme o předvedení i policisty, ale nepodařilo se. Žena nemá trvalé bydliště, pohybuje se po azylových domech pro matky s dětmi,“ řekl dnes ČTK soudce Eduard Ondrášek. Podle něj jde o svědkyni, která v přerovské ubytovně v době tragédie bydlela. „Byl to první člověk, který s obžalovanou mluvil po nálezu mrtvého dítěte,“ doplnil soudce.

Tragédie se odehrála v říjnu 2014. Podle obžaloby žena chlapci v úmyslu jej usmrtit zakryla dýchací cesty. Čtyřnásobná matka, jejíž zbývající jedno dítě žije u otce, však tvrdí, že chlapec zemřel ve chvíli, kdy při kojení usnula. Zanedbala tak prý jeho péči. „Úmyslně jsem jeho smrt nezpůsobila. Prostě jsem upadla do tvrdého spánku, hlavičku měl u prsu a asi nemohl dýchat,“ tvrdila policistům. Uvedla, že se vzbudila ve chvíli, kdy bylo dítě již promodralé, a oživit se jí ho už nepodařilo. Šla proto spát, aby prý nespáchala sebevraždu. Když se vzbudila, donesla mrtvolku dítěte na vrátnici. „Vím, že jsem udělala chybu, je mi to líto, vrátila bych to zpátky. Jsem si vědoma, že jsem zanedbala péči,“ uvedla žena.



Původně ale kriminalistům řekla, že šlo o syndrom náhlého úmrtí. Stíhána byla nejprve za usmrcení z nedbalosti, kriminalisté její čin ale později překvalifikovali na vraždu, za což jí hrozí vyšší trest.

Ženě podobným způsobem zemřeli v minulosti už dva chlapci. První v roce 2009 na Slovensku, druhý v roce 2011 v Přerově. Obžalovaná je matkou také šestileté dcery, která žije u svého otce. Za sebou má žena podle svých slov také asi čtyři potraty. Za předchozí smrt dětí stíhaná nebyla. Kriminalisté se při vyšetřování posledního případu zabývali i předchozími úmrtími, na základě důkazů se jim ale podařilo prokázat násilnou smrt jen v třetím případě.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání