Soud s Kevinem Dahlgrenem ONLINE, den II.
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Refresh
Datum:
 
17:07
1. 6. 2016

Tímto se s Vámi loučíme a děkujeme za pozornost. V červenci Vám opět přineseme nejaktuálnější informace z procesu.

 
16:45
1. 6. 2016

Kevin se rozloučil s rodiči a opustil soudní síň.

 
16:31
1. 6. 2016

Soudce Zámečník tímto ukončil středeční jednání. Proces byl odročen na 19. a 20. 7.

 
16:25
1. 6. 2016

Dahlgren dál útočí na doktorku, že se prý v řeči dostatečně nevěnovala jeho vnitřním hlasům. Nemluvila o jejich závažnosti a o tom, že se mu údajně ozývaly dva roky každých deset až patnáct vteřin.

 
16:20
1. 6. 2016

„Byl jsem odcizen ve vlastní mysli. Proč jsem tedy selhával?“ ptal se obžalovaný emotivně a poněkud naštvaně.

 
16:18
1. 6. 2016

Dahlgren poprvé promluvil, zřejmě se ho dotkly závěry odbornice. Psychiatričce položil otázku, v čem podle ní selhával, když zároveň tvrdí, že je nadprůměrně inteligentní.

 
16:07
1. 6. 2016

Ještě během jednání psychiatrička také uvedla, že se jí Dahlgren svěřil, že se cítí jako "reinkarnace Alexandra Velikého". Vraždu čtyř lidí prý považuje za "strašáka", který mu prý ale pomohl najít sama sebe a měl na jeho vývoj dobrý vliv. 

 
16:05
1. 6. 2016

Obhájce klade psychiatričce otázky, ale soudce ho většinou zaráží, že daná otázka už byla zodpovězena nebo že se ptá špatně. Listonoška nebo uklízečka mu nevadily, protože po něm nic nechtěly. Reprezentanty tlaku a stresu byla jen rodina, u které bydlel, uvedla Zimulová. Její vystoupení atakuje délku dvou hodin.

 
15:55
1. 6. 2016

Podle psychiatričky Zimulové se lidé se zvýrazněným narcismem opájí zvýšeným pocitem vlastní výjimečnosti. Mají za to, že jsou výjimeční a nikdo jim nemůže porozumět. Objevuje se u nich absence empatie, opájí se vlastní slávou a úspěchy.

 
15:42
1. 6. 2016

Na dotaz, co mohl být bezprostřední motiv údajné vraždy, psychiatrička uvedla, že u Dahlgrena došlo k tomu, že v Brně očekával vyřešení svých problémů. V první fázi se skutečně dostavilo nadšení, ale pak přišlo rozčarování, když jeho příbuzní v Česku začali zaujímat podobné postoje jako jeho rodiče a okolí ve Spojených státech – chtěli po něm, aby se zařadil, postaral se o sebe, což na něj působilo traumaticky, bál se, že opětovně selže. 

 
15:39
1. 6. 2016

Znalkyně uvedla, že psychotik by nebyl schopen takového konzistentního chování, jako je manipulace s těly, uklízení následků činu a podobně. 

 
15:24
1. 6. 2016

Tendence hrát si na hrdinu měl prý Dahlgren už od dětství, kdy se například na Halloween převlékal za batmana. V dospívání pak rád hrál videohry plné násilí, kdy představoval postavy, které násilí páchaly. Takovým hrdinou se prý chtěl stát doopravdy.

 

Třikrát se neúspěšně snažil dostat do armády, načež u něj propuklo období zpytování a hledání smyslu života. Úzkosti – podle toho, co řekl psychiatričce – prý zaháněl psychoaktivními látkami.

 

Na začátku pobytu v Brně se prý cítil dobře, neboť se o něj Harokovi dobře starali, pak na něj ale otec rodiny začal klást požadavky, například ohledně shánění práce, takže se u něj dostavil podobný stav, před jakým odjel z USA. V Brně vypukl stres související s jeho narcismem: „Selhání pro něho bylo něco, co nemohl připustit.“

 
15:18
1. 6. 2016

O vnitřním hlasu prý Dahlgren napřed pochyboval, ale přesvědčil se o něm, když seděl v KFC a hlas mu sdělil, že určitá osoba za chvíli zakopne a ona skutečně zakopla. Hlas ho pak prý začal ponižovat, což Dahlgren nesnesl, neboť chtěl být hrdinou a nepřipouštěl si selhání. 

 
15:16
1. 6. 2016

Dahlgren prý psychiatričce řekl, že se u něj krátce před zabitím Harokových objevil vnitřní hlas, který ho napřed povzbuzoval a říkal mu, že má nějaké poslání. Pak mu prý sdělil, že musí zabít rodinu Harokových. 

 
15:05
1. 6. 2016

Úzkost prý Dahlgren prožíval celý život, od dětství se cítil ustrašený, s čímž chtěl bojovat tím, že se sám stane tím „nejobávanějším“. I proto se zřejmě zajímal o bojová umění. Chování lidí s poruchou, jakou psychiatrička Milena Zimulová popsala, je prý naprosto nepředvídatelné.


Dalším rysem jeho osobnosti je prý přehnaná společenská emotivita, která se projevuje navenek silnými přátelskými gesty, které jsou ale ve skutečnosti pouze povrchní. Dahlgren prý ve skutečnosti neměl příliš blízkých kamarádů a cítil se odlišný od jiných lidí. Narcismus se zase projevoval pocitem vlastní výjimečnosti, elitářstvím. „Opětovně se tam objevuje naprostá absence empatie,“ uvedla znalkyně. Lidé s touto diagnózou se podle ní domnívají, že pravidla pro ně neplatí, mají svá vlastní a opájejí se fantaziemi o vlastním úspěchu a slávě.  

 
14:54
1. 6. 2016

Znalkyně také řekla, že v době zavraždění rodiny Harokových Dahlgren netrpěl žádnou závažnou duševní chorobou, například schizofrenií nebo mentální retardací, ale objevila u něj smíšenou poruchu osobnosti. Ta spočívala mimo jiné v úzkosti, sociální nepřizpůsobivosti nebo tendenci páchat činnosti proti společnosti. Vyskytla se u něj také výrazná emoční nestabilita a narcismus.


Vůči lidem je prý odtažitý, chladný a nevytváří si vztahy. „Má pocit, že je výjimečný, mimořádný,“ uvedla znalkyně. Mnohem blíže než k lidem měl prý ke zvířatům, což byl i důvod, proč se chtěl stát ošetřovatelem nebo ochráncem zvířat. 

 
14:48
1. 6. 2016

Dahlgren se jí prý svěřil také s tím, že jej v mládí sexuálně zneužíval starší hoch. „V té době mu to nepřipadalo nijak zvláštní, netrpěl tím,“ uvedla s tím, že to ani na jeho pozdější vývoj nemělo negativní vliv. 

 
14:47
1. 6. 2016

U soudu nyní vypovídá znalkyně z oboru psychiatrie. Obsáhle rozebírá Dahlgrenův osobnostní profil. Mimo jiné popisuje, že se jí Dahlgren svěřil s tím, že užíval velké množství drog. Znalkyně ale upozornila na to, že tato výpověď nemusí být validní – i s přihlédnutím k tomu, že nic takového není součástí dokumentů, které přišly od vyšetřovatelů z USA. Navíc pokud by drogy v takto masivním množství užíval, „okolí by si toho muselo v každém případě všimnout“. 

 
13:57
1. 6. 2016

Líčení bylo pro nepřítomnost jedné ze svědkyň přerušeno do 14:15.

 
13:49
1. 6. 2016

Útok na matku byl podle znalce veden nástrojem dlouhým minimálně 7,5 centimetrů s šířkou čepele až 5 centimetrů ale spíše menší. U těla byla nalezena část čepele nože s odlomenou špičkou. 

 
13:44
1. 6. 2016

Také v případě zabité matky se podle znalců jednalo o mnohačetná poranění ostrým předmětem, zejména v horní polovině těla. 

 
13:38
1. 6. 2016

Další znalec popsal útok na druhého ze dvou synů Harokových. Čítal četné sečné a řezně rány zejména v oblasti hlavy a krku. Útok byl veden ostrým, těžkým nástrojem, pravděpodobně velkým nožem, mečem nebo mačetou. Smrt prý v tomto případě následovala v řádu minut.  

 
13:10
1. 6. 2016

Hlavní líčení bylo přerušeno do 13:30. 

 
13:09
1. 6. 2016

Druhý znalec popsal detaily úmrtí otce rodiny Harokových. Útočník k zabití podle něj vzhledem k charakteru ran mohl použít například mačetu, meč, sekeru, sekáček na maso a podobně. Uštědřil mu kolem 30 ran v oblasti hlavy a krku.  

 
13:03
1. 6. 2016

Jeden ze znalců hovoří o zdravotním posudku jednoho ze zavražděných synů Harokových. „Útok byl opakovaný, vedený velmi brutálně. Poranění bylo absolutně smrtelné. Naprosto je vyloučeno, aby si poškozený tato zranění způsobil sám,“ uvedl.

 

Zranění bylo tupého i bodně řezného charakteru. Hovoří se tedy o tom, že útočník jej napřed udeřil silně kamenem do hlavy a následně zaútočil nožem. Nejsou zjevné známky obrany oběti. „Lze předpokládat, že se jednalo o útok zcela neočekávaný,“ řekl znalec. Podle jeho názoru dotyčný ani neměl možnost uvědomit si, že se něco stalo. 

 
12:52
1. 6. 2016

Po přestávce líčení pokračuje výpověďmi soudních znalců v oboru zdravotnictví

 
11:09
1. 6. 2016

Soudce Michal Zámečník nabídnul k nahlédnutí nože, kterými mělo k činu dojít, žalující strana ani obhájce ale nechtěli. Soudce přerušil líčení do 12:45. 

 
11:03
1. 6. 2016

Obhájce Dahlgrena zdůraznil, že shoda pachových a daktyloskopických stop v domě, kde Dahlgren delší dobu pobýval, nemůže nasvědčovat ničemu o jeho vině.

 
10:54
1. 6. 2016

Dahlgren pro FBI také popsal, že před svou cestou do Česka uvažoval, zda se vydat do Afriky a připojit se ke skupině ochránců zvířat. Matka mu to ale rozmlouvala, místo toho zkontaktovala svou neteř v Česku a zeptala se, zda by u nich syn nemohl na čas pobýt. Pokud prý po návratu z ČR ještě bude stát o cestu do Afriky, umožní mu to. 

 
10:41
1. 6. 2016

Na vídeňském letišti si Dahlgren koupil letenku a přenocoval zde. V 10:25 odletěl do Spojených států. Během čekání na letišti si telefonoval s matkou a otcem, kterým řekl, že je na cestě z České republiky, protože Harokovi jsou mrtví. Je přesvědčen, že za to mohou lidi, které noc předtím potkal. Na dotaz agentů, proč nekontaktoval policii, řekl, že se bál a nevěděl, co dělat. V letadle si prý žádné informace o vyšetřování nečetl. Poranění, která měl na těle, si prý udělal při cvičení. 

 
10:38
1. 6. 2016

Dahlgren prý následně v jednom z pokojů nalezl tělo jednoho ze synů (ve výpovědi měnil detaily ohledně místa, kde tělo leželo). Hoch měl prý tvář poraněnou jakoby od kladiva, zjistil, že ještě dýchá. Na zahradě si pak všiml vydřených stop vedoucích do garáže. Tam objevil tři ohořelá těla a cítil „pach nakládané zeleniny“. Poté běžel do pokoje, sbalil si a ve strachu o vlastní bezpečnost se rozhodl odjet ze země. 

 
10:35
1. 6. 2016

Dahlgren podle výpovědi pro FBI několik hodin spal a kolem půl osmé šel ven cvičit a běhat. Vrátil se prý po 12. hodině a našel v domě několik vzkazů, přičemž jejich detaily ve výpovědi měnil. V jednom z nich prý rodina informovala o svém odjezdu do Vídně, v druhém o příchodu uklízečky. Ve svém pokoji prý našel vzkaz: „Američane, pokud jsi v Evropě, najdeme si tě“. Domníval se, že za tím stojí muži, které v noci potkal.

 
10:32
1. 6. 2016

Soudce nyní přečetl překlad detailní výpovědi Dahlgrena u americké FBI krátce po jeho zadržení. Dahlgren agentům řekl, že večer před osudným dnem nemohl usnout a kolem druhé hodiny se rozhodl jít se projít do města. Odjel proto ke katedrále na Petrov, o kterém mu Harokovi před tím říkali, že je nebezpečný. Přesto se tam ale vydal.

 

Na místě prý potkal Rusy nebo Rumuny natáčející porno. Začali na něj křičet, v křiku rozpoznal také jméno Harok. Muži se s ním prý chtěli prát, Dahlgren se s jedním z nich dostal do konfrontace, uhodil ho a pak utekl zpátky domů, kam se dostal kolem čtvrté hodiny ráno. Všichni v domě ještě spali, také Dahlgren si šel lehnout.

 
10:06
1. 6. 2016

Sexuolog Jaroslav Zvěřina u Dahlgrena nepotvrdil náklonnost k sadismu. Vykazuje podle něj pouze zájem o tvrdší erotiku. „Jeho sexualita je výrazně nezralá,“ dodal. 

 
10:02
1. 6. 2016

Znalci z oboru zdravotnictví vyloučili ve svých posudcích, že by některá z obětí požila nějaký alkohol nebo drogy. 

 
9:56
1. 6. 2016

Soud nyní pokračuje čtením znaleckých posudků. 

 
9:53
1. 6. 2016

Martin Šindelář, soused Harokových, ve výpovědi uvedl, že byl dva dny před událostí svědkem rozhovoru Martina Haroka s jeho synem. Otec se prý syna ptal, jestli neviděl u Dahlgrena asi 25 centrimetrů dlouhý nůž. Prý ho předtím asi dvakrát potkal, jak s takovým nožem chodí po domě. 

 
9:47
1. 6. 2016

„Kevin byl mladý, milý, přátelský, byl úplně v pohodě,“ popsal další svědek. Synové Harokových z něj prý měli radost. 

 
9:44
1. 6. 2016

Soudce čte výpovědi dalších svědků. Jeden ze sousedů popsal, jak skupina sousedů dorazila k Harokovým poté, co tam uviděli kouř. Pak začali z garáže pomocí hrání vytahovat „hadry“. „Najednou se objevila ruka s hodinkami. Vevnitř jsem pak viděl lidské tělo,“ řekl muž, který poté zavolal policii. „I když jsem laik, tak si myslím, že tomu člověkovi už nebylo pomoci,“ vysvětlil, proč se odmítl do garáže vrátit. Místo toho sednul do auta a čekal na hasiče u nedaleké restaurace. Stejně jako několik předchozích svědků uvedl, že na zahradě byla propanbutanová bomba. 

 
9:37
1. 6. 2016

Další soused ve výpovědi popsal, že v den vraždy zaslechl od Harokových křik či blíže nespecifikovaný neartikulovaný zvuk rozrušeného člověka. „Čeština to nebyla určitě. Dále jsem slyšel nějaké bouchání, znělo to jako bouchání do boxovacího pytle. Dále jsem slyšel bouchání dveří,“ uvedl. Zvuky prý trvaly zhruba 5 minut. „Křik byl mužského hlasu mladšího věku tak do 30 let,“ uvedl. 

 
9:34
1. 6. 2016

Jedna ze sousedek popsala, že Harokovi „byli hluční, na terase hráli na elektrické kytary, občas na ně někdo zavolal policii“. Otec rodiny Martin Harok ji prý jednoho dne obeznámil s tím, že k nim na návštěvu přijel příbuzný z USA. „Říkal o něm, že chtěl v Americe se vším skoncovat, že nevidí smysl života,“ citoval soudce výpověď svědkyně.  

 
9:30
1. 6. 2016

Další svědek ve své výpovědi popsal, že jeho spolužák – syn Harokových – s Dahlgrenem cvičil. Američan jej prý učil boxovat. Trénovat spolu měli jít i v den vraždy. 

 
9:26
1. 6. 2016

Soudce přečetl také výpověď ženy, která si u Dahlgrena objednala hodiny angličtiny pro svého syna. Pravidelně k nim docházel učit ve středu, v den zavraždění Harokových jí ale nečekaně napsal, že se vrací do Spojených států. 

 
9:21
1. 6. 2016

Taxikář, který údajně vezl Kevina Dahlgrena z Brna do Vídně, se k soudu ze zdravotních důvodů nedostavil, soudce proto čte jeho dřívější výpověď. V den zavraždění rodiny Harokových za ním prý přišel muž vysoký kolem 175 centimetrů a dožadoval se cesty do Vídně. „Měl černé vlasy na ježka jako fotbalista Ronaldo,“ přečetl soudce z výpovědi.


Muži se dohodli na cestě do Vídně, za kterou zákazník, zřejmě tedy Dahlgren, zaplatí 4 tisíce korun. Měl u sebe kufr a příruční zavazadlo. U vídeňského letiště zastavili v 17:45. „Muž cestou nijak nespěchal. Choval se absolutně v pohodě,“ řekl taxikář Josef Suchánek. 

 
9:13
1. 6. 2016

Pošťačka v osudný den doručovala k Harokovým balíček. Z garáže slyšela zvuky, které prý připomínaly padání lešenářských tyčí. Z garáže za ní pak přišel Dahlgren. Snažila se mu vysvětlit, že má pro Harokovy balíček, aby jej převzal. „Připadalo mi, že se chová docela přirozeně,“ popsala s tím, že Dahlgren nebyl nijak roztěkaný. 

 
9:05
1. 6. 2016

I druhý den provází jednání soudu s Kevinem Dahlgrenem velký zájem médií.

 
9:09
1. 6. 2016

Kevina Dahlgrena přivedla ráno do soudní síně ozbrojená eskorta. Pohledem vyhledal rodiče v první řadě a usmál se na ně. Pak se pozdravil s tlumočnicí. Jednání začalo výpovědí Marie Řezníkové, pošťačky, která doručovala zásilky do domu Harokových. 

 
9:02
1. 6. 2016

A Dahlgren už je v soudní síni. Opět v doprovodu maskované eskorty.

 
9:00
1. 6. 2016

Start druhého jednacího dne hlavního líčení s Kevinem Dahlgrenem je tu každou chvíli.

 
8:45
1. 6. 2016

Dahlgren dorazil v modrém obleku jako v první den jednání.

 
8:39
1. 6. 2016

Eskorta s Kevinem Dahlgrenem už dorazila k soudu, hlásí reportér Blesk.cz Václav Lang.

 
8:30
1. 6. 2016

Ve středu startuje hlavní líčení v 9:00 a prostor k výpovědím u dostanou soudní znalci. Co nového se o Dahlgrenovi dozvíme? Státní zástupkyně ho už v úterý vylíčila jako člověka se sklony k narcismu a zvýšení agresivitě.

 
8:22
1. 6. 2016

Detailně naopak vypovídali v případu údajného Dahlgrenova řádění svědci. Například uklízečka Dana Hladíková, které Američan podle její výpovědi v osudný den zastoupil cestu do domu a řekl, že uklízet nebude. A pak také sousedé, kteří slyšeli skřeky, viděli dým ze sklepa, postupně procházeli dům a nacházeli mrtvá těla.

 
8:15
1. 6. 2016

Připomeňte si, jak probíhal první den soudu. Zatímco Dahlgren odmítl vypovídat a jen tu a tam česky říkal „Ne“, jeho otec před novináři nešetřil emocemi. Stále věří v synovu nevinu a miluje ho. 

 
8:07
1. 6. 2016

Třiadvacetiletý Dahlgren měl podle obžaloby v Brně-Ivanovicích před třemi lety brutálně povraždit čtyři své příbuzné. A v úterý u Krajského soudu v Brně zazněly detaily, jak to prý udělal. V květnu 2013 měl v domě rodiny Harokových napřed 29 bodnými a řeznými ranami zabít manžela své sestřenice v jeho pracovně, následně v ložnici svou sestřenici 17 ranami a poté 11 ranami jednoho z jejich dvou synů. Později měl kamenem ubít druhého syna poté, co se vrátil ze školy.

 
8:00
1. 6. 2016

Dobré ráno a vítejte u online zpravodajství z druhého dne hlavního líčení s Američanem Kevinem Dahlgrenem.

Spojené státy vydaly Dahlgrena do České republiky loni jako vůbec prvního svého občana. V úterý s ním česká justice zahájila hlavní líčení. Třiadvacetiletý Američan dorazil k soudu v doprovodu zakuklené vězeňské služby, spoután a v modrém obleku. Podívat se na něj přišli i jeho rodiče.

Takto přivedli Dahlgrena do soudní síně:

Video
Video se připravuje ...

Dahlgren byl u soudu za čtyři vraždy kliďas. Otec nešetřil emocemi. Blesk - Václav Lang a Jiří Nováček

Vůbec poprvé zazněly detaily čtyřnásobné vraždy. Podle obžaloby proběhla zvlášť brutálním způsobem. Dahlgren měl v květnu 2013 v domě rodiny Harokových napřed 29 bodnými a řeznými ranami zabít manžela své sestřenice v jeho pracovně, následně v ložnici svou sestřenici 17 ranami a poté 11 ranami jednoho z jejich dvou synů. Později měl kamenem ubít druhého syna, poté co se vrátil ze školy.

Připomeňte si: Co zaznělo u soudu v první den líčení

Dahlgren toho dne odjel do Vídně a odtud do USA. Hned po příletu ho ale na letišti zatkli. Ještě před tím měl Američan napsat svému známému v Česku, který mu sháněl práci učitele angličtiny na univerzitě, že jede do Vídně právě za rodinou Harokových, kteří mu podle Dahlgrena nechali vzkaz s informací, že do rakouské metropole odjíždí.

Slova svědků, kteří v úterý u soudu promluvili, jsou ale jiná. Zejména sousedé rodiny popsali detaily z momentu, kdy nalezli v rodinném domě těla obětí. Skupina čtyř až pěti sousedů vešla do sklepa domu poté, co odtud viděli stoupat kouř. Jali se proto s požárem bojovat. „Odhazovali postupně hadry na trávu a pod nánosem leželo tělo,“ popsala jedna ze sousedek. Jiná zase uvedla, že v jednom z pokojů nalezla ubodaného syna Harokových. Vypovídal také jeho spolužák nebo bývalá přítelkyně.

Američan Kevin Dahlgren je před soudem v Brně.
Autor: Blesk - Martin Přibyl

Naopak Dahlgren vypovídat odmítl. Po celou dobu prvního dne hlavního líčení pouze česky odpovídal „Ne“ na otázky, zda chce svědkům položit dotaz.

Podívejte se, jak vypadal první den hlavního líčení s Kevinem Dahlgrenem:

Fotogalerie
50 fotografií