Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Známému v baru přeřízl krční tepnu a pobodal ho: Odsedí si 10 let

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: ČTK ljš - 
31. května 2016
15:48

Oběť přežila jen zázrakem, podle soudu ale o pokus o vraždu nešlo. Za napadení a pořezání svého známého v baru má jít Milan Bešťák do vězení jen na deset let.

Incident se odehrál loni na podzim v centru Prahy, zranění napadeného muže byla natolik vážná, že málem zemřel. Bešťák se k činu přiznal, tvrdí však, že se pouze bránil.

Státní zástupkyně Jana Murínová Bešťáka vinila z pokusu o vraždu, za který mu hrozilo až 18 let vězení. Předsedkyně senátu Monika Křikavová však dala za pravdu advokátu Michalu Hráskému, podle kterého Bešťákovi nebyl prokázán úmysl muže zabít. „Úmysl usmrtit prokázán nebyl,“ uvedla soudkyně.

Murínová s tímto tvrzením nesouhlasí. Nelze podle ní přihlížet ani k tomu, že vražda nebyla dokonána, protože podle ní na to Bešťák neměl žádný vliv. „I poté, co byl poškozený vážně zraněn, za ním obžalovaný šel a kopal do něj. Ustal až ve chvíli, kdy ležel na zemi v tratolišti krve,“ dodala.

Bešťák se podle obžaloby s mužem pohádal a popral loni v říjnu. Během rvačky vytáhl na svého soka nůž a vážně ho pořezal. Způsobil mu hlubokou řeznou ránu na krku, která zasahovala až k páteři a přeťala krční tepny i žíly a zádové svaly. Dále ho řízl do ramene a také bodl do třísla, kde mu odřízl přední stěnu stehenní žíly.

Z místa činu poté obžalovaný odešel. Napadenému muži zachránila život okamžitá lékařská pomoc, jeho přežití označili lékaři za zázrak. Bešťák čin nepopírá, hájí se ale tím, že se bránil a byl pod vlivem alkoholu. „Nůž jsem použil v sebeobraně poté, co mě poškozený napadl pěstí do obličeje a začal mě škrtit,“ řekl dříve soudu.

Napadený již dříve vypověděl, že si útok nepamatuje. Řekl také, že zapojení do normálního života mu po úrazu trvalo celé měsíce, dodnes prý není fyzicky zcela v pořádku. Trápí ho i nevzhledné jizvy.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání