Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Tragická smrt reprezentanta Jakubce: Co stálo za depresemi a sebevraždou?

Autor: Ondřej Michálek, dce - 
29. května 2016
18:29

Tragédie v pátek otřásla fotbalovým Českem. Bývalý reprezentant František Jakubec spáchal večer sebevraždu skokem z okna v 7. patře. Podle jeho kamaráda a kolegy Josefa Jarolíma za vším stojí deprese, kterými dlouho trpěl.

Co bylo příčinou depresí? „To víte, on byl skvělej fotbalista, ale ve špatný době. Hrát o deset, patnáct let později, vydělal by miliony. Takhle měl po kariéře sotva na nájem. Přitom on rozhodně nepodléhal nějakým těm lákadlům, jako jsou třeba sázky. Ale i tak to měl těžký,“ řekl Jarolím.

Fotbal dělal celý život, skvělý byl jako trenér mládeže. Patřil ke klidným, pozorným koučům, který nepotřeboval křičet, spíš trpělivě vysvětloval. „Jenže od návratu z Bohnic už rezignoval na to být mezi lidma.“

V pátek, kdy skončil se životem, právě v televizi končil fotbal Česko – Malta. Za 12 dnů začíná Euro. „Jenže já myslím, že poslední dobou už ani ty přenosy nesledoval,“ říká smutně Jarolím. Každopádně ani to ho nepřimělo své rozhodnutí změnit…

Hrál v Řecku a Švýcarsku

František Jakubec se narodil 12. dubna 1956 v Praze.

1978–86 hrál za Bohemians, 255 zápasů/17 gólů. V sestavě nejslavnější éry klubu nastupoval s číslem 2 na pravém kraji obrany.

1987 v Řecku za PAE Véoria, 14 zápasů/1 gól.

1987–89 za švýcarskou Bellinzonu, 42 zápasů/0.

1989–90 byl opět v Bohemians.

Za reprezentaci má 25 startů/0 gólů.

Měl manželku a dvě děti, syna a dceru.

Antonín Panenka: V neděli měl hrát

Antonín Panenka (67) pamatuje Jakubce jako spoluhráče, v posledních letech se potkávali při exhibicích Amfory. „Věděli jsme, že nějaké problémy má, že byl na vyšetření v Bohnicích, ale žádné podrobnosti. Když jsme se loni v létě sešli s Amforou, tak se u něj žádné známky deprese neprojevovaly. On byl vždy spíš takový tichý, bezproblémový a příjemný kluk,“ vybavuje si poslední setkání.

V plánu bylo i další – mělo k němu dojít právě dnes… „Zrovna ve čtvrtek jsme o něm mluvili v souvislosti s Amforou, protože měl hrát v neděli zápas. Nikdo netušil, že by to mohlo vzít takový konec. Vzpomínám na něho jako na veselého a družného kluka, který nezkazil žádnou legraci.“

kdoasi ( 29. května 2016 20:14 )

majojo ( 29. května 2016 19:37 )

opr.: Krysy, nic jiného, včetně paní Libuše nejsou, ať už si hrajou na cokoli.

majojo ( 29. května 2016 19:34 )

V první řadě bych nakopala do prdehlí hajzly, co tyhle fotky prodali bulváru. Tzn. policajty, koronera, pohřebáky. A v řadě druhé samozřejmě ty bulvární kdysy, které to uveřejnily.

moiaza ( 29. května 2016 19:01 )

Proč ukončil svůj život, věděl jen on sám. Všechno ostatní jsou spekulace.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání