Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Rumun, který měl v Praze ubodat svou partnerku, obvinil „milence“ mrtvé

Rumun, který měl v Praze ubodat svou partnerku, obvinil „milence“ mrtvé.
Rumun, který měl v Praze ubodat svou partnerku, obvinil „milence“ mrtvé.  (Autor: archiv Blesku)
Autor: ČTK - 
25. května 2016
13:03

Rumun Vasile N. dnes u soudu popřel tvrzení obžaloby, že loni v pražském bytě ubodal a okradl svou partnerku z Ukrajiny. Muž uvedl, že v předvečer činu odcestoval do vlasti, což prý předem plánoval. Problémy ve vztahu s ženou údajně neměli. Neteř zavražděné však vypověděla, že Vasile N. se po ztrátě práce často opíjel a jeho družka ho vyzvala, aby se ze společné domácnosti odstěhoval.

Podle státní zástupkyně napadl devětatřicetiletý Vasile N. svou o devět let starší partnerku večer 28. července 2015 v bytě v Kukelské ulici v Praze 9. Patolog našel na těle ženy modřiny a řezné rány. Smrt zapříčinila hluboká a velkou silou vedená bodná rána do zad, kdy vražedná zbraň - pravděpodobně kuchyňský nůž - proťala horní dutou žílu a pravou plíci. Žena začala intenzivně krvácet a bez pomoci zemřela.

Tělo nalezla na balkoně bytu neteř oběti při ranním návratu z noční směny. Zjistila také, že se ztratil mobilní telefon, zlaté náušnice, tři zlaté prsteny a peníze. Obžaloba tvrdí, že s věcmi v celkové hodnotě 11.400 korun uprchl z místa činu právě Vasile N. Muže později zadržela rumunská policie na základě evropského zatykače.

Vasile N. odmítá, že by čin spáchal. „Nikdy jsem na ni ani nezvýšil hlas. Ani jsem se s ní nemohl hádat, protože neumím moc rusky,“ uvedl u pražského městského soudu. S ženou se prý v Česku seznámil v roce 2012, vztah přerušila pouze jeho dřívější cesta do vlasti. Do Rumunska údajně odjel po týdenním plánování cesty i loni 28. července, a když odcházel z bytu, bylo prý všechno v pořádku. Poukázal také na to, že v té době tam kromě družčiny neteře přespával i družčin ukrajinský kolega.

Neteř vypověděla, že se s tetou a Vasilem N. přestěhovali do hloubětínského bytu necelé dva týdny před vraždou. „Denně pil alkohol, neměl práci, tak byl doma. Říkala mu, že jestli bude dál takhle pít, tak s ním nebude. Pak už mu řekla, že s ním nebude ani kdyby s pitím přestal. Říkala mu, ať se odstěhuje. To odmítl s tím, že má uhrazený celý měsíc, a tak jsme čekali do konce měsíce,“ vzpomínala dívka. Podle ní Naum na družku žárlil a nelíbilo se mu, že krátkodobě ubytovala kolegu. „Říkal, že to vypadá, jako by si přivedla mladého milence,“ dodala.

V případě prokázání viny hrozí Vasilovi N. až 18 let vězení. K hlavnímu líčení přijela z Ukrajiny dcera zavražděné, která společně se svým bratrem požaduje po Vasilu N. 100.000 amerických dolarů (2,4 milionu korun) jako náhradu nemajetkové újmy.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání